6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Islak saç sinüzite davetiye çıkarıyor

ISLAK SAÇLA DIŞARI ÇIKMAK SİNÜZİTE DAVETİYE ÇIKARIYOR

Şiddetli baş ağrısı ve burun tıkanıklığıyla kendini gösteren sinüzitin insan hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen uzmanlar, saçların yıkandıktan sonra en az 1 saat yatılmamasını ve dışarıya çıkılmamasını tavsiye etti.

Sinüzitin, şeker hastalığı ve kalp yetmezliği kadar insanların hayat kalitesini bozan bir hastalık olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Muhammet Özlü, Türkiye'de her yıl 15 milyon kişiyi etkilediğini ifade etti. Soğuk algınlığı ve nezlenin hemen ardından akut sinüzitin ortaya çıktığını söyleyen Dr. Muhammet Özlü, burun tıkanıklığı, sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı, çevresinde ağrı, diş ağrısıyla karışabilen yanak ağrısı, yüzde basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrısı ve kötü ağız kokusu belirtilerinin bulunabileceğini ifade etti.

Akut sinüzitte kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı görünebileceğini kaydeden Özlü, "Kronik sinüzitte ise koyu burun akıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, koku alamama ve özellikle geceleri artan öksürük belirtileri görülür. Sinüziti olan pek çok hastanın hayat kalitesi bozulur. Sinüzit, burun tıkanıklığı, burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı, öksürük, halsizlik ve dikkat kusuruna sebep oluyor. Bu hastalar ise dikkatlerini toplayamadıkları için konsantrasyon sorunu yaşıyor. Burun semptomunda kıkırdak, kemik eğrilikleri, burun etlerinde büyüme, polip oluşumu ve alerjili rinit bulunduğu durumlarda kolayca sinüzit oluşabilir. Bu gibi durumlarda ameliyat ve medikal tedavi uygulanmalıdır" dedi.

Sinüzitin önemli bir sebebinin de saçları yıkadıktan sonra kurutmadan yatmak olduğunu anlatan Özlü, "Islak saçlarla dışarıya da çıkılmamalıdır. Saçlar yıkandıktan sonra en az 45 dakika yada 1 saat boyunca yatmamak ve dışarıya çıkmamak uygun olur. Islak yada nemli saçlarla uykuya dalmak ve dışarıya çıkmak sinüzite davetiye çıkarır. Saçın hafif nemli kalması bile uyku halinde kafa bölgesinde üşümeye sebep olur. Serin havalarda sık görülen üst solunum yolları enfeksiyonları, sigara, havadaki zararlı gazlar, alerjik durumlar da sinüzite yol açan diğer etkenlerdir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2010 Çarşamba 13:51:00
Güncelleme :17 Şubat 2010 Çarşamba 18:12:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?