7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İşlek caddeler 'kiralık'tan geçilmiyor!

Bursa'da eskisi gibi iş yapamayan çok sayıda esnaf, işyerini devren satıyor ya da dükkanını kapatıyor. Bursa'nın en önemli caddelerinden Cumhuriyet ve Altıparmak'ta birçok dükkanın boşaltılıp 'kiralık' veya 'satılık' tabelasının asılması dikkat çekti.

Yaşanan küresel krizin Türkiye'yi etkisi altına alması en başta küçük esnafı ve işletmeleri zor durumda bıraktı. Bursa'nın en işlek caddelerinden Cumhuriyet ve Altıparmak'ta çok sayıda mağaza ve işyeri kepenk indirmeye başlarken, kiralık ve devren satılık tabelalarının camlara asılması gözlerden kaçmıyor.

Cumhuriyet Caddesi'nde 9 metrekarelik bir dükkana bin 350 YTL kira istenirken, Altıparmak Caddesi'nde 55 metrekarelik dükkanların kiraları 6 bin YTL civarında değişiyor. 9 metrekarelik dükkanın 50 bin YTL'ye satıldığı Cumhuriyet Caddesi'ndeki esnaf, işlerinin eskisi gibi olmadığını söylüyor. Kirayı bile ödemekte zorlandıklarını ifade eden esnaf, dükkanlarını değerlerinin altında satmayı bile düşündüklerini kaydetti.

Dijital Emlak sahibi Ahmet Öztürk, piyasaların durgun olmasından dolayı yatırım yapmayı düşünenlerin tedirgin olduğunu belirtti. İşyeri sahiplerinin kiralarını alamadığı, dükkan sahiplerinin ise kiralarını ödeyemediği bir dönemin yaşandığını ifade eden Öztürk, "Eskiden Altıparmak ve Çekirge caddelerinde tabela asıldığını göremezdiniz. Kapanan dükkana hemen biri gelip, bir iki rütuş yapıp ertesi günü yeni dükkanın açılışını yapardı. Şimdi ise uzun süredir kiralık veya satılık tabelasının asılı olduğu çok sayıda dükkan bulunuyor. Krizin yanı sıra kira fiyatlarının da yüksek olmasından dolayı yatırımcılar işlek caddelerdeki dükkanlara pek ilgi göstermiyor" dedi.

"BESOB BAŞKANI ARİF TAK'TAN ACI İTİRAF"
Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, Cumhuriyet ve Altıparmak'ın yanı sıra Çekirge Caddesi'nde durumun daha da kötü olduğunu belirtti. Esnafın sürekli geriye gittiğini vurgulayan Arif Tak, büyük marketlerin artmasıyla küçük esnafın işlerinin bozulduğunu hatırlattı. Krizin de tam olarak Türkiye'ye geldiğini düşünmediğini de söyleyen Tak, şöyle konuştu:

"Kriz yavaş yavaş gelecek. Özellikle 2009'un Ocak ayında esnafın daha da zor günler geçireceğini düşünüyorum. Bunun için endişe duyuyorum. Son bir yıldır en gözde yerlerde dükkanlar kapatılıyor. Eskiden bir yerin boşaltılacağı öğrenildiğinde dükkan boşaltılmadan 1-2 ay öncesinden tutulurdu. Şimdi ise 'kiralık' veya 'satılık' tabelaları bir yıl boyunca asılı duruyor. Büyük marketlerin etkisi olduğu gibi esnaf ve sanatkarımızın kendisine çeki düzen veremediğini de üzülerek söylemeliyiz. Sermayemiz ve gücümüz olmadığı için de kendimizi büyük marketler gibi geliştiremedik. Türkiye'de olması gerekenin üstünde esnaf ve sanatkar bulunuyor. Öncelikle buna çeki düzen verilmeli ve mevcut esnaf koruma altına alınmalıdır. Osmanlı dönemindeki Ahilik ve loca sistemi günümüze göre uyarlanıp yeniden getirilmelidir. Bugün çok iyi iş yapan bir bakkalın yanına, işi hiç bilmeyen birisi de gelip bakkal açıyor. Böylelikle iki dükkanın da işleri kötüye gidiyor. Borçları, vergileri, faizleri ödeyemez hale geliyor. Durum daha karmaşık hale geliyor".

İHA
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2008 Cumartesi 12:00:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhterem atayeter IP: 46.1.40.xxx Tarih : 2.03.2011 00:46:40

caddeler kiralık mağazadan geçilmiyor hayalet şehirler oluşmaya başladı, dükkanların camlarında, kurumsal kiracıya kiralık ,bankaya kiralık ibaresinden geçilmiyor,malsahiplerininde esnafa işyapmak isteyene güvencesi kalmamış haklı olarak, kirasını adam gibi ödeyen kiracı yok olmaya başladı, bu esnafın ve iş yapmak isteyen sanatkarların kökü kurumaya başladı.olsun yinede.BÖYÜKLERİMİZ bilir.)))