3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İşletmelere kriz reçetesi

Uludağ Üniversitesi (UÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Sait Kaygusuz, işletmelerin işçi çıkartma yerine giderleri ve nakit çıkışlarını azaltma yolunu tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Bilgeonur Danışmanlık tarafından düzenlenen 'İşletmelerde kriz döneminde başvurulan hukuki yöntemler-alınacak tedbirler ve analizleri' konulu panelde işletmelere krizde uygulanacak reçeteler anlatıldı. Gönlüferah Oteli Lal Salonu'nda gerçekleştirilen panelin başkanlığını ve açılış konuşmasını yapan Avukat Onur Ünal, "Kriz dönemlerinde en uygun çıkış yolunun bulunabilmesi için hukuk ve matematik birlikte kullanılarak çözüm aranmalı" dedi.

Ünal, şirketler için en hayati öneme sahip konulardan birisinin de doğru ve yeterli donanıma sahip danışmanlarla çalışmaları olduğuna dikkat çekti.
UÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Sait Kaygusuz ise, talep daralması yaşanan kriz dönemlerinde satışların azalmasıyla birlikte giderlerin azaltılması için alınacak tedbirleri açıkladı.

2001 krizinin ülke içinde yaşanması sayesinde yurtdışında pazar bulan işletmelerin ihracatla çıkış yolu yakaladığına, ama bugün tüm dünya genelinde krizin yaşanması sebebiyle herkesin küçüldüğüne dikkat çeken Kaygusuz, "Bu dönemde dengeli küçülmenin yolları aranmalı ancak küçülmede planlamanın çok iyi değerlendirilmesi lazım. Pazar kaybı ve işletmeye finansal ve diğer maliyetleri çok iyi hesaplanmalı" diye konuştu.

Firmaların bu süreçte, talep yetersizliği dolayısıyla satışların azalması, alacakların tahsilat oranının azalması, nakit açığının artması ve ödemelerin yapılamaması gibi sorunlarla karşılaştığını hatırlatan Kaygusuz, "Aslında bu kriz döneminde ortaya çıkan fakat iyi yönetilmeyen bir işletmenin resmidir. Satışlardaki azalma eğer öngörülebiliyorsa, bu azalmaya bağlı olarak üretim yavaşlatılmalı. Eğer satışlardaki azalma öngörülemiyorsa üretime geçici olarak ara verilmeli" şeklinde konuştu.

İşçi çıkarmaya son çare olarak başvurulmasını isteyen Doç. Dr. Sait Kaygusuz, "Daha sonra piyasa düzeldiğinde aynı kalitede yetişmiş personel bulmak mümkün olmayabilir. İşçilik giderleri bir işletmenin kaçınabileceği değil katlanması gereken sabit giderlerdir. Bu süreçte asıl amaç, giderleri ve nakit çıkışlarını azaltmak olmalı. İşletmeler mutlaka, swot analizi, finansal analiz, başabaş analizi ve satışların maliyet analizi gibi parametrelere dikkat etmeli ve fiyatlama ile nakit hareketlerine odaklanmalı" diye kaydetti.

Kaygusuz, gerçekçi bilançolar hazırlamayan şirketlerin kriz ortamında önlerini görecek gerçek datalara sahip olmadığının altını çizerek, "Kriz dönemleri işletme analizlerini yapmak için ideal zamanlardır. İşlerin yavaşladığı bu süreçte, şirketlerin beyin takımı bir araya gelerek yeniden yapılanma üzerine çalışmalıdır" önerisinde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 11:51:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?