6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

İsrail'e satrançta 'one minute'

TÜRKİYE SATRANÇTA İSRAİL'E

 

"Türkiye ile İsrail arasında yaşanan diplomatik gerginlik had safhaya ulaşırken, Bursa'da yapılan Dünya Satranç Şampiyonası'da Türk Milli Takımı, İsrail Milli Takımı'nı çekişmeli bir karşılaşma sonrasında yendi.

Vali Şahabettin Harput'u ziyaret eden Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) As Başkanı Ali Nihat Yazıcı, galibiyetin ülke açısından ayrı bir anlam kazandığını söyledi.

Merinos Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen şampiyonanın 7. turunda, Türkiye ile İsrail, Rusya ile Ermenistan, Mısır ile Hindistan, Brezilya ile Azerbaycan ve Yunanistan ile ABD karşılaştı. Heyecanlı anlara sahne olan mücadelelerde Türk Milli Takımı, İsrail karşısında 2 puan alarak önemli bir başarıya imzasını attı.

İsrail'in dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldığı şampiyonada, diğer favoriler Rusya ve Ermenistan maçta 2-2'lik skorla berabere kaldı. Bu skorlar, Amerika'nın liderliğe yükselmesine neden oldu. Karşılaşmalarda Hindistan, Azerbaycan ve ABD de rakiplerini mağlup etti. Şampiyona, yarın akşam yapılacak ödül töreni ile sona erecek.

MİLLİ TAKIM'DAN VALİ HARPUT'A ZİYARET

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) As Başkanı Ali Nihat Yazıcı, Milli Takım Antrenörü Efstrations Grivos, Milli Takım Menejeri Özgür Solakoğlu, As Başkan Kıvanç Haznedaroğlu, Milli Takım oyuncularından Mert Erdoğdu, Burak Fırat ve Yaş Grupları Milli Takım'ından Dünya Şampiyonu Batuhan Daştan, Avrupa 1. Ece Alkım Erece, Avrupa 2. Çiğdem Onur, Vali Şahabettin Harput'u makamında ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) As Başkanı Ali Nihat Yazıcı, şampiyonanın kendilerine büyük bir tecrübe kattığını belirterek, "Turnuvaya başlarken hedefimizin 8'incilik olduğunu söylemiştik. Turnuvaya katılan ülkeler satrançta büyük başarılara imza attılar. Ancak biz olimpiyat ikincisi İsrail'i mağlup ettik. Hiçbir maçımızı farklı kaybetmedik ve turnuva yarın başlasa daha iyi derece alırız. Büyük deneyim kazandık" dedi.

"İSRAİL GALİBİYETİ BİZİM İÇİN ÇOK ANLAMLI OLDU"

Satrancı politika malzemesi yapmadıklarını ifade eden Yazıcı, "İsrail galibiyeti Davos hadisesinin yıl dönümüne gelmesi bizim için ayrı bir anlam kazandı. İsrail'e satrançta 'one minute' dedik. Ancak biz maç öncesi ve sonrası beraberdik. Her yerden tebrik aldık. Destek verilirse başarılar artacaktır. Başkan Altepe ile görüştük ve siz de destek verirseniz bu organizasyonu iki yıl sonra Bursa'da yapmak istiyoruz. Dünya Satranç Federasyonu bu organizasyonun başarısı sebebiyle şampiyonanın iki yılda bir

yapılmasına karar verdi. 2011 yılında Bursa'da yapabileceğizi belirttik. Sizlerin desteği başarımızı artıracaktır. 2012 yılında yapılacak olan Dünya Yaş Grupları Şampiyonası'na yaklaşık 120 ülkeden 3 bin 500 sporcu katılacak. Bu organizasyona da destek verirseniz bunun da Bursa'da ev sahipliği yapmasını istiyoruz. Eğer bu olursa size söz veriyorum, altın madalya kazanacak sporculardan biri de Bursalı olacaktır" diye konuştu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Harput, "Satranç sporunu sadece eğlence olarak görmüyoruz. Satranç insanın zekasını geliştirmesine ve toplumdaki statüsünü yukarılara taşımasına hizmet eden seviyeli bir spordur. Satrancı Milli Eğitim Bakanlığı okullara seçmeli ders olarak koydu. Satranç gelecekte daha iyi yerlere gelecek. Ülkemizde yeni olmasına rağmen bu organizasyon Bursa'da geniş ilgi gördü. Çocuklarımızın başarısı bizi gururlandırıyor. Valilik olarak her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu.

Ziyaretin sonunda Yaş Grupları Milli Takım'ından Avrupa 1.'si Ece Alkım Erece ve Avrupa 2.'si Çiğdem Onur, Vali Harput'a şarkı söyleyerek keyifli dakikalar yaşanmasına sebep oldu. Ziyaret sırasında Vali Harput, Yazıcı'ya başarılarından dolayı plaket takdim etti.

 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 15:04:00
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 16:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?