3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

İşsizlerin eyleminde İsrail protestosu

Bursa'da, 2008 yılında işten çıkarılanların yürüyüşü İsrail protestosuna dönüştü.

Dünyada yaşanan ekonomik kriz sebebiyle Bursa'da yaşanan işçi çıkarmalara dikkat çekmek amacıyla yürüyüş düzenlendi. Kent Meydanı'nda toplanan ve aralarında Türk-İş'e bağlı sendika üyelerinin bulunduğu yaklaşık 300 kişi, ellerinde taşıdıkları pankartlarla Şehreküstü Meydanı'da doğru yürüdü.

Yürüyüşe katılan işsizler, sık sık, 'Kahrolsun İsrail' sloganları atarak Gazze'ye yapılan saldırıları kınadı. Şehreküstü Meydanı'nda konuşan Türk Metal Bursa 2 No'lu Şube Başkanı Seçkin Kişisel, İsrail'in düzenlediği saldırılara tüm dünyanın sessiz kaldığını söyledi. Çok sayıda insanın hayatını kaybettiği saldırıların bir an önce bitirilmesini isteyen Kişisel, Türk halkını da İsrail mallarını boykot etmeye çağırdı.

Daha sonra söz alan Türk-İş Sendikası 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, pazar günü düzenlenecek miting öncesinde yürüyüş yaparak sıkıntılarını dile getirmek istediklerini belirtti. İşsizliğin önlenmesi için kendilerine kulak verilmesini isteyen Kanca, Başbakan'ın Bursa ziyareti sırasında sanayide yaşanan sıkıntılara hiç değinmemesine üzüldüklerini ifade etti. Hükümetin sigortalı sayısı yerine işten çıkarılanların sayısını açıklamasını isteyen Kanca, "Rakamı veriyorum ama önümüzdeki aylar çok daha riskli.

Ekim ayında 5 bin 683 kişi, kasım ayında 9 bin 283 kişi, aralık ayında ise 9 bin 397 kişi işten çıkarılmış. Son 12 ayda Bursa'da işten çıkarılanların sayısı ise 56 bin 700'ü bulmuştur" dedi.

Sanayinin ayakta kalabilmesi için reel sektörün desteklenmesi gerektiğini dile getiren Kanca, "Bu kitle kar yumağı gibi büyüdüğünde Türkiye sosyal patlamanın eşiğine gelir. Eğer işsizlik sigortasından faydalanma sürecini geri çeker ve ödemeleri çoğaltırsanız bu insanlar geçiçi bir dönem de olsa işsizlik sigortasından istifade eder" diye konuştu.

Konuşmanın sonunda ise 29 Mart seçimlerini temsilen bir seçim sandığı getirildi. Sendika üyeleri, sıkıntılarının sandığa yansıyacağını vurguladı. Polisin güvenlik tedbiri aldığı yürüyüş, yapılan konuşmaların ardından olaysız bir şekilde sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 16:43:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?