6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

İşte asırlık ömrün sırrı

(ÖZEL HABER) 100 YAŞINI HER GÜN BİR SAAT YÜRÜMEYE BORÇLU

Bursa'da 100 yaşına giren doktor Avni Domaniç, mezun olduğu Erkek Liseliler tarafından kendisi için düzenlenen partide yaş pasta kesti. 2 Osmanlı Padişahı, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 11 cumhurbaşkanı ve 28 başbakan gören Domaniç, asırlık ömrünü her gün bir saat yürüyüş, sigara ve içkisiz günlerine borçlu olduğunu söyledi.

Bursa Erkek Lisesi Mezunları Derneği'nin etkinliğinde, en yaşlı üye doktor Avni Domaniç için yaş pasta kesildi. Boynuna '100. Dalya' yazılı çelenk asılan 1910 doğumlu Domaniç'e, okul arkadaşının torunu tarafından plaket verildi. Domaniç, kestiği pastayı Dernek Başkanı Recep Cenkçiler'in elinden yedi. 100 yıllık hayatını sigara ve içki kullanmamaya borçlu olduğunu söyleyen Domaniç, "Bunun dışında hayatımı normal bir şekilde sürdürdüm. Her türlü yemeği yedim. Her akşam saat 22.00'da yatarım, sabah saat 06.30'ta kalkarım. Gençliğimde her gün 1 saat yürürdüm. Ama şimdi yarım saatte olsa yürümeye devam ediyorum. Kış aylarında ise saatimi ayarlarım ve evin içerisinde yürürüm" dedi.

Derneğin düzenlediği toplantılarda eski günleri anma fırsatı bulduğunu söyleyen Domaniç, "Lise arkadaşlarımdan kimse kalmadı. Ben de 100 yaşıma girdim. Ama doğum günümü tam olarak bilmiyorum. Hatta bu konuda bir hatıram var. Tahsil için gittiğim Amerika'da bir hastanede çalışıyordum. Bir sekreter kaydımı yaparken doğum tarihimi sordu. Ben bir süre durduktan sonra Bursa'nın kurtuluş günü aklıma geldi ve 'Eleven September (11 Eylül)' dedim. Çünkü 2.5 senelik Yunan işgalini çok iyi bilirim. Onu hiç unutmam" diye konuştu.

Hayatı boyunca 2 Osmanlı padişahı gören Domaniç, 11 cumhurbaşkanı ve 28 farklı başbakan gördü. Dünya ve Balkan savaşlarına da tanıklık eden Domaniç, NATO'nun kuruluşunu, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'ün Samsun'a çıkışını, Bursa'nın Yunanlılar tarafından işgalini, TBMM'nin açılışını ve Türk alfabesinin kabulünü gördü. Domaniç, Mustafa Kemal Paşa'nın binbaşı, 19. Tümen Komutanı, tuğgeneral, 9. Ordu Müfettişi ve başkomutanlık dönemlerini de gördü.

(ÖZEL HABER) 100 YAŞINI HER GÜN BİR SAAT YÜRÜMEYE BORÇLU
(ÖZEL HABER) 100 YAŞINI HER GÜN BİR SAAT YÜRÜMEYE BORÇLU
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2010 Pazar 10:53:03
Güncelleme :17 Ocak 2010 Pazar 11:35:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?