4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İşte Bursa'nın en büyük firmaları

BURSA'NIN EN BÜYÜK 250 FİRMASI AÇIKLANDI

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından Bursa'da 2008 yılının en büyük 250 firması açıklandı.

BTSO Kurulu Başkanı Celal Sönmez, 2008 yılının 7 farklı kategoride en iyi 250 firmasını kamuoyuna duyurdu. 12 yıldır yapılan araştırmalarda, firmaların toplam ciroları, brüt katma değerleri, öz sermaye ve aktif toplamları, vergi öncesi dönem kararları, ihracatları, çalışanlarının ortalaması ve üretim ile satış tutarlarının baz alındığını belirten Sönmez, 250 firmadan 223'ünün BTSO'ya kayıtlı olduğunu dile getirdi.

Firmaları açıklamadan önce dünya ve Türkiye ekonomisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Sönmez, küresel ekonominin ağırlık merkezinin batıdan doğuya doğru kaydığını söyledi. Geçen yılki ekonomik yorumların bu sene de aynı olduğunu ifade eden Sönmez, "Son G-20 toplantıları çok önemliydi. Dünyanın ekonomik görünümünün nasıl değiştiğini açık bir şekilde ortaya koydu. Küresel ekonominin yüzde 85'ini, dünya ticaretinin yüzde 80'ini, dünya nüfusunun yüzde 66'sını temsil eden G-20 oluşturuyor. Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkeler eskisinden daha farklı durumda olacak" dedi.

VERGİ ÖNCESİ KAZANÇ YÜZDE 45 AZALDI

250 büyük firma araştırmasının 2008 yılı verilerini değerlendiren Sönmez, "Net cirolarının toplamı geçen yıla göre yüzde 13,8'lik artışla 34,2 milyar TL oldu. Brüt katma değerleri yüzde eksi 4'lük bir azalışla 4,3 milyar TL seyrederken, öz sermaye toplamları yüzde -2,5 oranında düştü. Net aktifleri toplamı yüzde 14,4'lük artışla 24,7 milyar TL olurken, vergi öncesi dönem kazancı yüzde eksi 45 azaldı" diye konuştu.

Araştırmada 64 otomotiv ana ve yan sanayi firmasının yüzde 25,6'lık payla ilk sırada yer aldığını kaydeden Sönmez, en büyük 250 firmayı şu şekilde açıkladı."Ciro ve ihracat bakımından birinci sırada Oyak Renault otomobil fabrikası, ikinci sırada Tofaş Türk otomobil fabrikası ve üçüncü sırada Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. yer alıyor. Üretimden satışları itibariyle Oyak Renault otomobil fabrikası birinci olurken, ikinci Tofaş Türk Otomobil A.Ş, üçüncü Borçelik Çelik Sanayi Ticaret A.Ş. oldu. Brüt katma değer itibariyle birinci Bosch sanayi ve ticaret A.Ş., ikinci sırada Tofaş Türk otomobil fabrikası ve üçüncü sırada Oyak Renault otomobil fabrikaları yer aldı. Vergi öncesi kazanç itibariyle birinç sırada Bosch, ikinci sırada Oyak Renault otomobil fabrikaları ile üçüncü sırada Oyak Renault oldu. Öz sermayede birinci sırada Korteks Mensucat A.Ş. yer alırken, ikinciliği Oyak Renault ve üçüncülüğü ise Tofaş aldı. İstihdamda birinci sırada Tofaş, ikinci Renault, üçüncü ise Bosch oldu".
 

BURSA'NIN EN BÜYÜK 250 FİRMASI AÇIKLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2009 Çarşamba 12:04:03
Güncelleme :7 Ekim 2009 Çarşamba 14:54:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?