4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İşte Kaleli'nin 70 hedefi!

CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sena Kaleli, Bursa'nın meselelerini bir bir ortadan kaldırmak için hazırladığı 70 çözümü açıkladı.

Kaleli'nin CHP il binasında yaptığı basın açıklamasına CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Denizhan Sezgin, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan ve çok sayıda partili katıldı. Bursa için projeci yaklaşımlarla değil, ortak akıl ekseninde hareket edeceklerini söyleyen Kaleli, katılımcı, çoğulcu, etkin, demokratik ve hesap veren bir belediyecilik anlayışını uygulayacaklarını ifade etti.

Şeffaf, bilgi edinme hakkı ve hukuka saygılı bir belediyecilik anlayışını Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne getirmeye söz verdiğini belirten Kaleli, "Sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri ile iç içe, Bursa'da doğan ve doyan herkesin yönetimde söz sahibi olduğu bir belediyecilik için şehri ortak akılla yönetmeye talibiz. Göz bebeğimiz Bursa'nın, turizmi, kültürü, tarihi, sanayii ve tarımı açısından sahip olduğu potansiyelini, işçisi, sanayicisi, tüccarı ve çiftçisi de dahil tüm kesimler ile birlikte yeniden ele almaya, uzun vadede geçerliliği olan, tutarlı, herkesin katılımıyla oluşan şehir planlamacılığı anlayışını hakim kılmaya, elde edilecek faydaların kamu yararına eşit olarak paylaştırılmasına talibiz. Çözüm getiren ulaşım projeleri, insana ve çevreye saygılı sonuçlar üreten şehircilik politikaları sayesinde gelişmiş bir kent için çalışmaya, kentsel dönüşümü sadece mekansal değil ekonomik, sosyal, kültürel ve ruhsal anlamda gerçekleştirmeye, kentleşme, tanıtım, pazarlama stratejileri, evrensel ve akademik kriterlere dayanan bir dünya kenti vizyonu oluşturmaya talibiz" dedi.

Bursa için eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını söyleyen Kaleli, kentin doğu-batı ayrımını bitirmeye, kentin imkanlarından herkesin eşit bir şekilde faydalanmasını sağlamaya çalışacaklarını, sistemin dışında kalan her bireyin sosyal kent refahını gözetmeye dikkat edeceklerini söyledi.

Yardım dağıtan belediye yerine, insan onuruna saygılı güçlü bir sosyal belediyecilik yapılanması sağlayarak, bu kentteki yoksulluğa çare bulmak, yeni istihdam sahaları açmak istediklerini söyleyen Kaleli, "Ekonomik kriz sonrasında sıkıntı yaşayan işçilerin, memurların, öğrencilerin, emeklilerin, esnafın ve ev hanımlarının sorunlarına Büyükşehir Belediyesi olarak kent adına çözüm üretmeyi, barınma, sağlık, eğitim, spor, kucaklaşma ve sosyalleşme için insan odaklı, kültürü koruyan projeler üretmeyi ve kentin önceliklerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesinde, kentlinin faydasının, huzurunun, rahatının ve ortak kentlilik bilincinin ön planda tutulmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bursa'da yaşayanlara sahip çıkmaya özen göstereceğiz" diye konuştu.

"HALK REFERANDUMLARINDA SÖZ BURSA'NIN OLACAK"

Yapacakları hizmetleri vatandaşla paylaşacağını söyleyen ve toplumun yararına olan durumları açıklayıp, hak yemeden çözüm getireceğini söyleyen Kaleli, "Demokratik, son derece batılı, o bölgenin esnaf örgütleriyle ortak, gezici esnafa çözümler getiren projeler üreteceğiz. Halkın önceliklerini tespit ederken onların önceliklerini gerektiğinde yoklamalarla tespit edeceğiz. Bu insani ve uygar uygulamayı yaygın kabul görmüş bir metot haline dönüştüreceğiz. Kentin estetiğini ilgilendiren konular, kente hizmet için bütçenin öncelikleri, borçlanma gereksinimleri halinde ortak kararlar üretilebilmesi, bir bölge ile ilgili yapılacak yatırım öncelikleri, başta elektronik oylama yöntemleri olmak üzere, çeşitli mecralar kullanılarak mahalle bazına kadar inebilmiş halk referandumları yolu ile belirlenecektir" dedi.

Demokratik ve katılımcı hizmet için semt ve mahalle konseyleri, demokratik katılımlı yönetim için halk ile Büyükşehir Belediyesi arasında 'Sürekli İletişim ve Etkileşim Sistemi' oluşturulacaklarını belirten Kaleli, "Kentin imar planları, başta sivil toplum, meslek odaları olmak üzere herkese açık ve şeffaf olacak. Çeşitli imar uygulamaları ile oluşan bu kazanım, kentte yaşayanların hizmetine sunulmak üzere kullanılacaktır. Planlamada öncelikleri belirlerken kişisel rant değil, kentin menfaatleri doğrultusunda, esnek bir planlama modeli üretilecektir. Taşkın alanlarında, endemik bitkilerin olduğu alanlarda, deprem fay hatlarında, tarım alanlarında yapı envanteri oluşturamazsınız. Buralarda rekreasyon alanları ve çok küçük gerektiği kadar yapılar planlanmalıdır. Büyük, trafiğe yük getirecek, tarihi ve kültürel dokuyu bozacak yapılar şehir içlerinde planlanmamalıdır. Şehir dışlarında 15 katlı bina planlanabilir" şeklinde konuştu.

"KAÇAK YAPILAŞMA ve KAÇAMAK PLANLAMAYLA MÜCADELE EDİLECEK"

Bursa'nın sanayileşmeye başlaması ile birlikte kaçak yapılaşmanın kaçak mahallelere dönüştüğünü belirten Kaleli, "Bursa'da kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu bölge, kentin doğusundaki Yıldırım ilçesidir. Yıldırım'da son bir yılda zabıt tutulan bina sayısı 2 bin 486'dır. Bunlardan 496'sı yıkılırken, 893 kaçak bina savcılığa bildirilmiştir. Yıldırım'da halen bin 97 dosya belediye encümeninde karar beklemektedir. Bu kentte doğan ve doyan insanların insani ihtiyaçlarının giderilmesi ile onlara yaşanabilir bir kenti sunmanın en önemli yolu, birbiri ile çelişmeyen, tüm akademik kaygılara cevap veren bir planlamadır. Kaçak yapılaşmaya neden olan harç ve proje bedelleri ile ilgili kaçak yapılaşmayı önleyecek vatandaş lehine çözümler getireceğiz. Bursa'nın çevre ilçelerini de taşra olarak görüp ihmal edilmemesi için gerekli projeleri hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşümü sosyal ve ekonomik bir dayanışmacı planlama aracı olarak algılıyoruz. Bize göre mağdur etmeyen, hukuki sorunları çözen, öz değerleri ve kaynakları iyi kullanan, çevresi ile birlikte gelişen bir anlayışı tanımlayan dayanışmacı planlama kavramı kentsel dönüşüm zihniyetinin yerini almalıdır. Mekanların kendilerine has özellikleri ortaya çıkarıldıktan sonra o bölgede dönüşüm başlayacaktır. Planlamada yeni bir yöntem ve süreç uygulaması ile korunacaklar tespit edilecek, park, yaşama alanları, sağlık ocağı, yolu, otoparkı, altyapısı, eğitim alanları, sosyal ve kültürel alanlar planlanıp çevre ve trafik etkileri düşünülerek kentsel dönüşüm yapılacaktır. Burada yerel, özel ve kamu, birlikteliği çok önemlidir. Girişimci ve kullanıcı dengeleri hassas bir şekilde organize edilecektir. Doğanbey ve Tabakhaneler mevkiindeki kentsel dönüşümle ilgili mevcut yönetimin ürettiği çözümsüzlüğü, orada yaşayan insanlarla birlikte bir araya gelerek sorun olmaktan çıkaracağız" diye konuştu.

"DAHA KONFORLU, DAHA UYGUN FİYATLA ULAŞIM YAPILACAK"

Ücret tarifelendirilmelerin vatandaş yararına ve "Gezdikçe kazan" şeklinde yeniden uygun fiyatlı bir şekilde güncellenmesini sonuçlandıracaklarını ifade eden Kaleli, "Bursa sanayi kenti olması özelliği ile bakıldığında bir işçi kentidir. Öğrenci, işçi, emekli ve memurun iş hayatında veya sosyal anlamdaki planlarında ulaşımın maliyeti önemli bir yer tutmaktadır. Bu problemi ortadan kaldırmak için, ulaşım fiyatları aşağıya çekilecek, ucuz, konforlu, nitelikli ulaşım, yolculuk ettikçe yolculuk fiyatını düşüren bilet uygulaması, öğrenci, engelli, indirimler ve muafiyetler sağlanarak, ailelerin aylık ulaşım maliyetleri düşürülecektir. Öğrencilerin aylık ulaşım giderinin 50 TL, bir işçinin de ulaşım maliyetinin aylık 100 TL olmasını hedefleyerek, kullandıkça kazandıran kartlar sayesinde, günlük, haftalık ve aylık uygulamalar, uygun aktarma süreleri ve ücretleri, farklı tarife, indirim ve muafiyetlerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır. Özelleştirilmesi gerçekleştirilmiş hatlarda çalışan, minibüs, otobüs şoförlerinin de dahil edileceği ulaşımda hizmet veren çalışanlarımızın hizmet içi eğitimden geçirilmeleri, takiplerinin iyi yapılması, vatandaşa hizmetin öncelenmesini gözeteceğiz, "Gülenyüz Projesi" kapsamında tüm hizmet veren dostlarımız ile vatandaş arasında yaşanan sıkıntıların en aza indirilmesi için sistemli bir çalışma ve iyileştirme projesi yürüteceğiz. Bursa'da ulaşım hala en büyük problemdir. Bu sorunun çözümü ise merkezli ve toplu ulaşımın temel önceliği aldığı planlamalardan geçmektedir. Kentin içine az aracın sokularak yaya dostu bir yatay ve dikey toplu taşıma planının hayata geçmesi ile kent merkezinin üzerinde bulunan yük ortadan kaldırılacaktır. Kent merkezine yatay taşıma yapan Bursaray duraklarında ve kent merkezi içinde yeni otopark alanları açarak, kent merkezinin yükü hafifletilecektir" dedi.

"TURİZMİN VE TİCARETİN YENİDEN YENİ BEŞİĞİ HANLAR BÖLGESİ OLACAK"

Hanlar bölgesinin yeniden elden geçirilerek, müşteri ve turist araç otopark imkanları, tuvalet, emzirme odaları, çocuk oyun alanları, açık ve kapalı dinlenme alanları, oturma grupları, sağlıklı çatı ve üst örtü sistemleri oluşturulması sağlanacağını belirten Kaleli, "Şehir merkezindeki Bursaray'a bağlı bir şekilde çalışacak Cumhuriyet Caddesi yaya yolu bağlantılı, şehir içi nostaljik tramvay hattı ve yabancı dilde anlatım ve tanıtım yapılan ring seferlerin güzergahları oluşturulacak. Bölgedeki han ve hamamların restorasyonları gerçekleştirilecek, Geyve Han, Tuz Han ve Galle Han esas görünümüne kavuşturulacak, ticari işlevsellikleri arttırılacak, içlerinde kültürel, sanatsal ve sosyal faaliyetlerin yapılabileceği alanlar olarak ekonomik ve sosyal anlamda hayata kazandırılacaktır. Özellikle Kayhan Çarşısı ile Okçular Çarşısı birleştirilerek hanlar bölgesinin doğu ana girişi oluşturulacak, bu aksın Yeşil Türbe'ye kadar ulaşması sağlanacaktır. Tüm bu çalışmalar planlanırken, Hanlar Bölgesi'nde oluşan tarihi çarşı ve hanlara özgü kanun, yasa, yönetmelik ve yönetim planı bulunmayışı ve resmi kurum ve kuruluşlara karşı yaşanan sıkıntılar sonucunda ortaya çıkan yönetim sorunları için çözümler üretilerek, bölge esnafının da hizmet içi bilimsel eğitim ihtiyaçları için uygulamalar başlatılacaktır" diye konuştu.

Kaleli, Bursa için 70 tane çözüm düşündüğünü belirterek, bunların uygulanması halinde Bursa'nın vizyon bir kent haline geleceğini söyledi. Kaleli, "On iki ay boyunca Bursalıya ve Bursa'ya katkı koyan bir Uludağ için yeni yollar ve çözümler üreteceğiz. Kültür ve sanatın bir arada değer ürettiği bir Bursa için kültür politikaları merkezi, kültür adresi, yeni kültür lokomotifleri, Bursa'yı dünyaya taşıyacak. Sanat tarihle buluşacak, geçmişimiz geleceğimiz olacak. Bursalı, Bursa içinde Bursa ile yaşayabilecek. Kendi rengine kavuşmuş yeşil, temiz su içen ve temiz hava soluyan bir yeşil Bursa geri dönecek, arsa üreten, gelecek için planlayan, tarım toprağına sahip çıkan bir belediye anlayışımız olacak. Bursa'da engel kalmayacak, herkes mutlu olacak. Büyükşehir herkesin hizmetinde, bilgi herkesin emrinde olacak. Zihinsel ve ruhsal engelli kentliler için rehabilitasyon merkezleri kurulacak. Herkesin eşit, adaletli ve hayatını kolaylaştıran hizmetler aldığı, rasyonel ihtiyaçların eşit bir şekilde karşılanacağı bir belediye olacak. Bursa'da yaşayanlara hizmet eden bir kent bilgi sistemi kurulacak ve vatandaşlarımız evinde de, sokakta da bu hizmeti alacak. Kent pazarları esnafın gururu, Bursa'nın modern alanları olacak. Hanımeli projesi, kadınların evinde ekmek kazanmasının yeni düzeni olacak. Herkesin spor yapabildiği, birlikte vakit geçirebildiği, sosyal bir Bursa için gençler artık spor yapabilecek daha fazla yere sahip olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 15:59:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?