7
Mayıs
2024
Salı
BURSA

İznik çinisi viyola ile hayat buluyor

İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı'nın 3 yıldır düzenlediği Uluslararası Viyola Kampı'nda çini ile viyola hayat buluyor. Çini ustalarının ve viyola sanatçılarının aynı ortamda çalıştığı kampa, ilgi her geçen gün daha da artıyor. 

İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı sponsorluğunda düzenlenen Uluslararası Viyola Kampı'nda, İznik çinisi viyola ile hayat buluyor. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı öğretim üyesi Prof. Dr. Betil Başeğmezler ve Berlin Müzik Akademisi'nden Prof. Tatjana Muserenko tarafından 3 yıldır organize edilen viyola kampına, bu yıl bir keman tamircisi ve toplam 15 öğrenci katıldı. Kampa, Almanya, Yunanistan, İngiltere, Polonya, İsveç, Rusya, Slovenya ve Türkiye'den katılan öğrenciler, İznik çini ustalarıyla birlikte çalışıyor. Organizasyona sponsor olan İznik Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı Işıl Akbaygil, vakıftaki müzik sesinin çinilerin tınlamasına karıştığını belirterek, "Organizasyon vakfın amaçlarına çok hizmet ediyor. Gelen sanatçılar burayı çok sevdi ve gitmek istemiyor. Hep birlikte üretiyoruz. Üretimi paylaşıyoruz. Bir tarafta müzik, bir tarafta da çini üretiliyor. İkisinin aynı yerde olması çok keyifli" dedi. 

Berlin Müzik Akademisi'nden Prof. Tatjana Muserenko ise Türkiye'de ve İznik'te olmaktan çok mutlu olduğunu söyleyerek, "Çinilerin bu kadar meşhur olduğu bir yerde çalışmak çok güzel. Burada hem Türk hem de yabancı öğrencilerle ders yapıyoruz. Onların beraber çalışması ve İznik çinilerinin arasında müzik yapmaları çok hoş bir şey. 1 hafta içinde büyük işler yapılıyor. Tarihi çinilerin arasında çalışmak çok güzel oluyor" diye konuştu. 

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı öğretim üyesi Prof. Dr. Betil Başeğmezler de Tatjana ile 6 yıl önce tanıştıklarını, daha sonra bu fikrin doğduğunu ifade ederek, "Niye İznik'te bir kurs yapmayalım? dedim. O da 'Böyle güzel ortamda öğrencileri niye eğitmeyelim? dedi. 3 yıl önce başladık. Daha çok Türk öğrenciler geliyordu. Fakat bu yıl yarıdan fazla yabancı öğrenci var. Dünyanın bir çok yerinden öğrenciler geldi. Birbirlerinin derslerini dinlediler ve birlikte ders yaptık. Viyola dersi
vermek için dünyanın başka hiçbir yerinde bu kadar güzel ortam yok. Çocuklar her seferinde hayranlıkla dönüyor. İznik Vakfı başkanından yeni bir bina yapmasını talep ettik ve böylece daha fazla öğrenciyi ağırlayabiliriz" şeklinde konuştu. 

Kampa İsveç'ten katılan Chiristos Pashalidis, kursa 3 yıldır katıldığını, atmosferin çok iyi olduğunu anlatarak, önümüzdeki yıl da gelmeyi düşündüğünü söyledi. 1 haftalık kampın sonunda öğrenciler tarafından konuklara, çinilerin arasında konser verildi. Tatjana Muserenko önderliğinde hünerlerini sergileyen öğrenciler, dinleyenlerden büyük alkış aldı. Türk öğrencilerin performansı göz doldurdu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 16:28:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Evren AtABEK IP: 85.107.142.xxx Tarih : 13.07.2008 17:24:53

Konser güzel bir etkinlikti. Viyolaların tek tek tınılarını duyma şansımız oldu. Düzenleyicilerine teşekkür eder. toplu seslenişte Piazzola (tango) eserinin tadı bir başkaydı.