4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

İznik Gölü'nde sular iyice çekildi

İznik Gölü'nde son yıllarda gözlenen su çekilmeleri artık ürkütücü boyutlara kadar ulaştı.

Geçen yılki yoğun yağışlardan sonra yaz aylarının başında su seviyesinde ciddi yükselme olan İznik Gölü'nde, yaz sonu ortaya çıkan manzara İznik Gölü için tehlike çanlarının günden güne daha da çalmaya başladığını gösteriyor.

İznik Gölü Orhangazi yakasında ortaya çıkan adacıklar, gölde gözlenen çekilme oranı kürsel ısınmanın aksine İznik Gölü'nden aşırı düzeyde su kullanımı olduğunu gösteriyor. İznik Gölü'ndeki ekolojik dengenin bozulmasında en büyük etkenin ise kontrolsüz su kullanımı olduğu bildirildi.

İznik Gölü'ndeki su seviyesinin aşırı düşmesinde en büyük etken ise gölden özellikle sulama suyu için çekilen ve bir çoğu kontrolsüz olan sular. İznik ve Orhangazi yakalarında başta zeytincilik ve tarımın gelişmiş olması, sulama projelerinin çok fazlalığı, köylerin göle yakınlığı ve tarımsal sulamada ağırlıklı olarak göl suyunun kullanılması su seviyesinin azalmasındaki en büyük etken olarak göze çarpıyor.

Göl suyundaki çekilmenin bir diğer etkenlerinden birisi de sondajlar. Yeraltı su kaynakları ile de beslenen İznik Gölü bölgede sayıları her geçen gün artan ve binlercesi bulunan sulama sondajları. Sondaj sularının bir çoğunun da izinsiz açılması nedeniyle göldeki ekolojik dengede büyük değişiklik yaşanıyor.

BİR GÜBRE FABRİKASININ ÇEKTİĞİ SU GÖLÜ KURUTUYOR İDDİASI

Bir gübre fabrikasının İznik Gölü'nden çektiği su miktarını azaltması için mahkeme kararı bulunuyor. Daha önce yıllık 18 milyon m3 su çekilen bu pompalardan mahkeme kararı ile birlikte bundan sonra 8 milyon m3 su çekilecek. Ancak mahkemenin devam ettiği 2009 yaz döneminde gübre fabrikası 18 milyon m3 üzerinden su tüketimi olduğu, dolayısıyla da bu durumun gölün su seviyesine son derece olumsuz yansıdığı kaydedildi.

Gelecekte göldeki su seviyesinin daha da kontrol altına alınabilmesi için çevreciler yetkilileri tedbir almaya çağırıyor. Sulama projeleri, gübre fabrikasına giden su ve izinsiz sürekli açılan sondaj kuyuları ile ilgili önlemler alınmadığı sürece göldeki su seviyesinin her geçen gün daha da düşeceğini açıklayan çevreciler, bölgenin hatta ülkenin göz bebeği konumunda olan gölde doğal yaşamın tehdit altında olduğunu dile getiriyorlar.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 14:32:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?