2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İznik'te 87.kurtuluş yıldönümü

İznik'in düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yıldönümü törenlerle kutlandı. 

Eski hükümet konağı önünde Atatürk anıtına çelenk sunumu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan tören, hava muhalefeti sebebiyle Kapalı spor salonunda devam etti. 87 yıl önce Yunan, İngiliz ve İtalyan müttefik orduları tarafından işgal edilen Türkiye'de baş komutan Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde başlatılan milli mücadele çerçevesinde kendi içerisinde oluşturduğu Kuva-i Milliye hareketiyle İznik'te de kurtuluş meşalasini alevlendiren Halil İbrahim Aga, Yüzbaşı Hasan Tahsin, Çolak Mehmet Çavuş, Mülazım Mehmet Avni Bey ve toplam 15 vatan evladının işgal güçleriyle verdiği mücadele sonrasında kazanılan zafer, kutlamalar çerçevesinde yeniden hatırlandı. 

Törende konuşan Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, "Güzel İznikimizi kurtarkmak için kurulan Kuvayi Milliye birlikleri, canla başla bu toprakları korumak için canını ortaya koydu. Aramızdan yiğitler, kahramanlar çıktı. Hasan Tahsin Beyler, Muallim Avni Beyler, Hüseyin Oktaylar, Mehmet Tevfik Beyler ve daha isimlerini sayamadığım bir çok İznikli. Birlik ve bütünlük içinde hareket ettiğimiz sürece daha nice yıllar bu kutsal topraklarda barış ve kardeşlik içinde yaşayacağız. Yeter ki birbirimizi sevelim, sayalım, yardımlaşalım" dedi. 

Tören daha sonra Yenişehir, İznik Selçuk İlköğretim Okulu Mehter takımı, Batum Kültür Derneği ve Kılıçaslan İlköğretim Okulu Halk oyunları grubuyla devam etti. Törene Kaymakam Hüseyin Avcı, Cumhuriyet Başsavcısı Alper Taşkıran, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Emrah Özsin de katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 14:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?