2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

İznik'te restorasyon hamlesi

İznik İlçesi'nde yıllardır harabe halde duran tarihi eserler bir bir restore ediliyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 22-23 Aralık 2005 günü yapılan "Ulu çınarın kökleri" adlı çalıştayda, turizmin ülke sathına yayılması için, tüketici tercihlerinin belirlenmesi ve çeşitlendirilmesi, böylece turizm potansiyeline sahip yerleşim alanlarının değerlendirilmesi kararlaştırılmıştı. İznik bugün bu çalışmaların karşılığını almaya başladı. Kaymakam Hüseyin Avcı ve Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz'ın ortak teşebbüsüyle hazırlanan projeler doğrultusunda tarihi eserlerin sırasıyla restitüsyon ve restorasyonu yapılıyor. İlk olarak Yunanlılar tarafından tahrip edilen Şeyh Kudbeddin-i Camii ve türbesi bir yıl süren titiz bir çalışmanın ardından geçen ay aslına uygun onarılarak ibadete açıldı. 

Yine Yunanlılar tarafından yakılıp yıkılan ve sadece şerefesi yıkık çinili gövdesiyle ayakta kalmayı başaran Eşrefzade Camii'nin temeli atılarak yapımına başlandı. Tarihi tekel binasının da kültür merkezi olması için sayılı günler kaldı. Hıristiyan alemince önemli sayılan Ayasofya'da da sondaj tamamlandı. Çalışmaların başlaması için Yüksek Anıtlar Kurulu'nun kararı bekleniyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı araştırma grubunun hazırlayacağı ileriye yönelik raporlar, ilçenin turizm konusunda canlandırılmasını hedefliyor. 
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ekim 2006 Cumartesi 14:21:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?