5
Mayıs
2024
Pazar
BURSA

Japon rüzgarı esti

BURSA'DA JAPON RÜZGARI

İlk Türk-Japon ticari ilişkilerinin başladığı yer olarak özel bir önem taşıyan Bursa'da, Uzak Doğu rüzgarı esti. Japon gençler, kendi ülkesindeki gelenek ve göreneklerini renkli bir gösteriyle Bursalılarla paylaştı. 1929 yılında Saffet Beyzade Memduh Bey ile Kont Otani Kozui'nin ortaklaşa kurduğu Türk-Japon Dokuma ve Boya Fabrikası'ndaki eserler de Kent Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

Bursa, Japon kültür ve sanatının çok özel örneklerine ev sahipliği yapıyor. Büyükşehir Belediyesi ve Gökçen ailesi iş birliği ile gerçekleştirilecek etkinlikler kapsamında, Bursalılar Japon kültür ve sanatından çok özel örneklerini izleme imkanı buldu. '2010 Türkiye'de Japon Yılı' projesi çerçevesinde düzenlenen Matsuri etkinlikleri İstanbul ve Gaziantep'in ardından, tarihi İpek Yolu'nun sonlandığı Bursa'da da başlıyor. Matsuri 2010 Bursa; Bursa Saffet Beyzade Memduh Bey'in mensubu olduğu Gökçen Ailesi tarafından desteklenen özel bir sergiyle başladı.

'İpeğe Dokunan Bir Dostluk Hikayesi' adıyla izleyenleri Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşanmış bir dostluk öyküsüne taşıyan serginin yanı sıra, Bursa, Japon ve Türk akademisyenlerin katılımıyla 'Bursa'da İlk Türk-Japon Sanayi Ortaklığı Sempozyumu'da yapılacak. Geleneğe saygının bir göstergesi olan Matsuri etkinlikleri, iki kültürü birleştirmenin yanı sıra, Bursa tarihine özel bir sayfa ekliyor.

 

JAPON RÜZGARI BURSA'DA ESTİ

Japon ve Türk kültüründen ilham alarak oluşturduğu eserleriyle tanınan sanatçı Günseli Kato imzasını taşıyan 'Yamahako Enstalasyonu' Orhangazi Meydanı'nda sergileniyor. 'Tekerlekli Kule' olarak bilinen eserin etrafında kendi ülkelerine ait gösteriler düzenleyen Japon gençleri, vatandaşlar ilgiyle takip etti. Yaklaşık yarım saat süren gösteride aralarında Türk gençlerin de bulunduğu ekip, müzik eşliğinde Japon gösterilerini sergiledi. Vatandaşların büyük beğenisini toplayan Japon heyet, Bursalıların ilgisinden memnun kaldı.

 

KENT MÜZESİNDE TÜRK-JAPON SERGİSİ

1929 yılında Saffet Beyzade Memduh Bey ile Kont Otani Kozoi'nin ortaklaşa kurduğu Türk-Japon Dokuma ve Boya Fabrikası'ndaki eserleri Kent Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Japon misafirlerin de katıldığı sergi açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, dünyanın Japonya'yı hayranlıkla takip ettiğini belirterek, "Türkiye'nin herkesin evinde Japonya'da üretilen bir eşya var. Japonlar gelenek ve göreneklerine sahip çıkan bir millettir. Saygıda hiç kusur etmeyen insanlardır. Bu güzellik onların üretimine de yansıdı. Dünya devi oldular. İnşallah bu dostluk köprüsü ile beraber Bursa olarak Japonya'dan güzel şeyler alırız" dedi.

 

"JAPONYA OSMANLIYA BORÇLU"

Japonya ile Türkiye arasında 120 sene önce dostane ilişkilerin başladığını vurgulayan Japonya İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi, iki ülke arasındaki ilişkelerin daha da devam etmesini temenni etti. 120 sene önce Osmanlı Devleti'nin zor durumda olan Japonya'ya yardım gemisi gönderdiğini hatırlatan Hayashi, "Japonya ve Türkiye arasında 120 sene önce Osmanlı dönemi sayesinde ilişkiler başlamıştır. Zor durumda olan Japonya'ya Osmanlı Devleti Ertuğrul Fırkateynini göndererek ülkemize yardım etmiştir.

Osmanlı devletine borçluyuz. O günden sonra iki ülke arasındaki ilişkiler yoğunlaşmaya başladı. Bu sene Türkiye'de Japon yılı olarak ilan edildi. Bu tür etkinlikler, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da kıymetli olmasını sağladı. 1929 senesinde başlayan iki ülke arasındaki sanayi ortaklığı, bilimsel açısından ileride de devam etmesi iyi olacağına inanıyorum. Bu iki ülke için de çok önem taşımaktadır" diye konuştu.

 

"YENİ İLİŞKİLERE KAPI ARALANDI"

İkinci Abdulhamit döneminde Ertuğrul Fırkateyni'in Japonya'ya yardım götürülmesi ile başlayan dostane ilişkilerin günümüzde de sürdüğünü belirten Bursa Valisi Şahabettin Harput, "Bu ilişkiler Bursa'da 1929 senesinde devam etti. İki ülke insanları ortaklığıyla kurulan ipek dokuma fabrikası ülkeler arası ilişkileri geliştirdi. Bunla beraber ilişkiler çok daha güzel hale geldi. Bugün bunun 81. yılını kutluyoruz. Türk-Japon dostuluğunun 120. yılında yeni bir heyecanla büyük hedeflere doğru yol almaya

başlamıştır. Türkler ve Japonlar aynı kültürü paylaşan iki millettir. Duygularıyla ve değerleriyle yaşam biçimleriyle geleneklerine bağlılıklığıyla gerçekten kendini ispatlamış iki halktır. İlişkilerin daha da gelişmesine yeni kapılar açmasını diliyorum. Gökçen ailesinin ilk defa 1929 yılında başlattığı Türk Japon ortaklığının yeni ortaklıklara kapı açmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve ziyaretçiler sergiyi gezdi.

Öte yandan Prof. Dr. Reha Günay'ın Japonya Fotoğrafları Sergisi, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu. Koza Han'da gerçekleşecek açılış resepsiyonunda geleneksel Japon Awa Dans Gösterisi ve Shakuhachi Müzik Dinletisi de konukları farklı bir kültürün gizemine taşıyacak.

BURSA'DA JAPON RÜZGARI
BURSA'DA JAPON RÜZGARI
BURSA'DA JAPON RÜZGARI
BURSA'DA JAPON RÜZGARI
BURSA'DA JAPON RÜZGARI
BURSA'DA JAPON RÜZGARI
BURSA'DA JAPON RÜZGARI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 10:40:02
Güncelleme :17 Eylül 2010 Cuma 09:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?