6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Jeoloji mühendislerinden uyarı!

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİNDEN SEL UYARISI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi, Bursa'nın jeolojik yapısı dolayısıyla sel ve su taşkınlarına elverişli olduğunu belirterek, afet olmadan gerekli tedbirlerin alınması konusunda yetkilileri uyardı.

Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri sonucu bütün dünyada heyelan, sel, su baskını ve taşkın gibi doğal afetler meydana geldiğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Mustafa Arık, "Yakın zamanda dünyanın birçok yerinde çok sayıda doğal afet meydana gelmiştir. En son Pakistan'da meydana gelen sel felaketine bağlı olarak yaklaşık 2 bin kişi ölmüş, 20 milyon kişi bu felaketten etkilenmiş, yaklaşık 10 milyon kişi evsiz kalmıştır. Aynı felaketler ülkemizde de sık sık meydana gelmektedir. En son Rize'de meydana gelen heyelanda 13 vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve bu heyelan 20 evin yıkılmasına 100'ü aşkın evin hasar görerek oturulamaz hale gelmesine sebep olmuştur. Yakın geçmişte Trabzon'un Beşköy beldesi sel ve heyelan sonucu haritadan silinmiştir" dedi.

Bursa'da sonbaharla birlikte yağışların artmasıyla özellikle dere ve çay kenarları ile eğimli arazilerde yaşayanların ve belediyelerin bu tür doğal olaylara karşı hazırlıklı ve dikkatli olmaları gerektiğine işaret eden Arık, "Jeolojik açıdan Bursa ve civarındaki genç oluşuklar geniş alanlar kaplıyor. Bu genç oluşuklar, kütle hareketlerine hassas jeolojik birimlerden, yani kaya ve zemin gruplarından oluşmaktadır. Bu alanların üzerinde de mühendislik yapıları önemli ölçüde yer almaktadır. Bursa'da topoğrafik, jeolojik ve jeomorfolojik şartlar sel ve taşkına elverişli bir ortam sunmaktadır. Bu durum bilinmesine rağmen, yerel yönetimlerin bunu dikkate almadan yerleşime göz yummaları can ve mal kaybı riskini arttırmaktadır. Belediyeler, İl Özel İdaresi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü gibi kurumların acilen Bursa'da heyelan, taşkın ve su baskını gibi kuvvetli yer hareketlerine yönelik tehlike ve risk dağılımını gösteren bölge haritalarını hazırlaması gerekmektedir" diye konuştu.

Doğal afet kaynaklı acı olaylar yaşanmadan gerekli tedbirlerin alınması konusunda yetkilileri uyaran Arık, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi olarak gerekli tüm katkıyı ve desteği vermeye hazır olduklarının da altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2010 Cumartesi 13:47:05
Güncelleme :25 Eylül 2010 Cumartesi 13:52:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?