6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Kaçak yapı haritası çıkarılıyor

BURSA'NIN KAÇAK YAPI HARİTASI ÇIKARILIYOR

Valilikle birlikte kaçak yapıya savaşan Büyükşehir Belediyesi, kaçak inşaatla mücadelede uzun soluklu yeni bir uygulamayı daha başlatıyor. Kaçak ve ruhsatlı yapı bilgi sistemi oluşturularak, kaçak inşaatlarla ilgili sağlıklı veriler toplanacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra ilçe belediyelerinin bugüne kadar tespit ettiği kaçak inşaatlar sayısal ortama taşınarak 'kaçak ve ruhsatlı yapı bilgi sistemi' oluşturulacak. Çalışma kapsamında hem Bursa'nın 'resmi kaçak yapı haritası' çıkarılmış olacak, hem de sistemdeki veriler kurum ve kuruluşların yanı sıra kamuoyu ile paylaşılarak çarpık yapılaşmayla topyekun mücadele edilecek. Yaklaşık 2 yılda tamamlanması planlanan çalışmayı Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Uygulama Dairesi yürütüyor.

Kaçak ve plansız yapılaşmayla mücadelede bir yandan bizzat yıkım yaparken, diğer yandan ilgili kurum ve kuruluşları harekete geçiren Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ovası'nın daha fazla talan olmasını engellemek için geçtiğimiz günlerde tarım ve imar alanı arasındaki bölgeyi tel örgüyle ayırdı. Kurulacak sistem, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin tespitlerinin yanı sıra, ilçe belediyelerinin bugüne kadar tespit ettiği veya işlem yaptığı tüm kaçak inşaatlara ait bilgileri sayısal olarak Büyükşehir Belediyesi'ne vermesiyle oluşacak. Bazı ilçe belediyelerinin bilgileri Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşmaya başladı.

Ruhsatlı bina bilgilerinin yer alacağı sistem sayesinde, takip ve denetim daha kolay olacak. Kaçak inşaatları anbean takip etmek mümkün olacak. Sistem, sadece kaçak inşaat bilgilerini değil, bölgeyle veya yapıyla ilgili sigorta, imar, zemin, yeşil alan gibi başka bilgileri de bünyesinde barındıracak. Bütün veriler toplanıp sisteme aktarıldığında, Osmangazi, Yıldırım, Kestel, Gürsu, Nilüfer, Gemlik ve Mudanya'daki toplam 308 bin 259 binaya ait tüm bilgilere tek tuşla ulaşılabilecek. Kaçak inşaatların uydudan takibine de imkan veren sistem sayesinde hem verilerin gizlenmesi mümkün olmayacak, hem de arazide olup da resmi kayıtlara girmemiş bina kalmayacak. Kaçak ve ruhsatlı yapı bilgi sistemi, sadece yer üstüne dair bilgileri barındırmayacak. Bina veya parsel bazında yapılan tüm etütler de sisteme yüklenerek yer altı bilgileri kamuoyuna açılmış olacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu dönem kaçak ve plansız yapılaşmayla kararlı bir mücadele başlattıklarını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kez ekipler kurarak hem kaçak inşaat tespitleri, hem de yıkımlar yaptığını kaydeden Başkan Altepe, "Gerek ovamızın korunması ve gerekse şehrimizin sosyal ve fiziki açıdan yaşanmaz hale gelen bölümlerinin sağlıklaştırılması için bu mücadeleyi topyekun yapmamız lazım. Biz bu konuyla ilgili tüm kurum ve kuruluşları harekete geçirdik. Şimdi sıra tüm ruhsatlı ve kaçak inşaat bilgilerini sanal ortama taşıyarak denetimi kolaylaştırmakta. Ekiplerimiz 1-2 yıl içinde Bursa'nın tüm bina bilgilerini barındıracak sistemi tamamlayacak" dedi.

BURSA'NIN KAÇAK YAPI HARİTASI ÇIKARILIYOR
BURSA'NIN KAÇAK YAPI HARİTASI ÇIKARILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2010 Cumartesi 14:48:00
Güncelleme :30 Ekim 2010 Cumartesi 15:02:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?