4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kaçak yapılara elektrik ve su yok

Bursa'da kaçak yapılarla mücadele için tüm kurumlar arasında işbirliği ve seferberlik ilan edildi. Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerine kaçak binaları yıkmak için iş makinesi desteği verip kentin dört köşesini kaçak yapıya karşı turuncu renkli uyarı levhalarıyla donatacak.

Kaçak yapılara elektrik ve su bağlanmayacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Son 1 yılda kimlere su ve elektrik bağlanıldığına dair bilgi istedik" dedi. Vali Şahabettin Harput da, kaçak inşaat yapanlara ceza konusunda adli mercilerle toplantı yaptığını söylerken, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de İmar Kanunu'na bazı ilaveler konusunda milletvekillerine teklif sunduğunu bildirdi.

Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin ve Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey bir araya gelerek, kaçak yapılaşmayla mücadele konusundaki kararlı tutumları ortaya koydular.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, nimetleri bol olan kentin göç konusunda ilgi odağı olduğunu belirterek, Bursa'nın Türkiye'nin son 50 yılda 17 kat büyüme ile en hızlı büyüyen şehri haline geldiğini anlattı. Altepe, kentin yüzde 48'inin orman alanı olduğunu hatırlatarak, buradaki imar planlarının yapılmasının zor olduğunu dile getirdi. Başkan Altepe, kaçak yapılaşmanın Bursa'ya yakışmadığını belirterek, bu dönem çarpık kentleşmeye son verilmesi için kentin tüm dinamikleriyle birlikte çaba harcadıklarının altını çizdi.

"KAÇAK YAPILAŞMA DEVLET MESELESİDİR"

Önceki dönemlerde kaçak yapılaşmaya yalnızca belediyelerinin sorumluluğundaki bir konu olarak bakıldığını hatırlatan Başkan Altepe, "Kaçak yapılaşma, bir devlet meselesidir. Bursa'daki doğal güzelliklerin kaybolmaması gerekiyor. Bu dönemde Büyükşehir Belediyesi olarak mutlaka ilçe belediyeleri ile koordineli çalışmak suretiyle bu soruna kesin çözümün sağlanacağına inanıyoruz. Bu yönde çalışmalarımız başladı. Özellikle son bir aydır kaçak yapılaşma konusuna yoğunlaştık. Kurum ve kuruluşlara yazılar

gönderip gereken önlemlerin alınması ve hassas davranılması gerektiğini bildirdik. Kimsenin Bursa'ya zarar vermeye hakkı yok. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 'Kaçak İnşaatlar Yapı Kontrol Dairesi' kuruldu" dedi.

Başkan Altepe, "BUSKİ dahil tüm kurumlardan son 1 yılda kimlere su veya elektrik bağlandığına dair bilgi talep eden yazılar gönderdik. Artık bu durumun taviz verilecek hali kalmadı. Doğu'da bile Bursa'daki gibi kaçak inşaat yok. Bizler de burada bu konudaki yaptırımlarımızı belirledik. Şimdi bu yaptırımları hayata geçirme zamanıdır. Önceliğimiz Bursa'da ovanın, bakir alanların ve doğal güzelliklerin tahrip edilmesini önlemektir. İnşaat yapacak vatandaşlar imarlı parsellerden yararlanacak veya hazır konutlardan alacaklar. Valilik başta olmak üzere belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıyla da çalışmalarımız süresince işbirliğinde içinde olacağız" diye konuştu.


"BUNDAN SONRA DAHA KARARLI ADIMLAR ATILACAK"

Bursa'nın herkesin görüş alışverişinde bulunduğu değişik bir vizyonla yönetildiğine vurgu yapan Başkan Altepe, şehrin sıkıntısının tüm yöneticilerin sıkıntısı olduğunu belirterek, "Bizler, kimseye hava atmak veya tepeden bakmak için seçilmedik. Bursa'nın dertleri ve problemlerinin çözümünde şeffaf ve katılımcı bir dönem başladı. Bundan sonra kararlı adımlar atılacak. Herkes ne adım atması gerekiyorsa atacak. Bu konuda yavaş kalan çalışmamış olacak. Artık prosedürü aşalım, belediyeler hızlı çalışsın

istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi'nin gücü ilçe belediyelerinin yanında. Kontrol araçlarımız hazırlanıyor, dikkat çeksin diye turuncuya boyanıyor, tabelalar yapılıyor. Önlemlerimizi alıyoruz" diye konuştu.

Bursa'da bugün yeterince konutun bulunduğunu söyleyen Başkan Altepe, 'kentsel dönüşüm' ile işlemeyen planların kastedildiğine işaret ederek, kentte çıkmaza giren bölgelerde kentsel dönüşüm uygulandığını ve bu tür durumlara müdahale edilmesi gerektiğini bildirdi. Doğanbey ve Yalova Yolu'nda yaşananları örnekleyen Başkan Altepe, "Yalova Yolu'nda şahıs anlamında yoğunluk ve imar hakkı var ama sıkıntıyı çözemiyoruz. Otoritenin, belediyenin konuya el koyması gerekiyor. Buranın tetiklenmesi gerekiyor. İntam,

Kent Meydanı, Sıcaksu biz devreye girersek çözümlenecek sorunlar. Menfaatimiz Bursa'nın çağdaş bir kent olmasıdır. Kararlılık ve birliğin sağlanması önemli. Ben adım adım geziyorum. Artık kaçak yapılaşmaya 'dur' diyelim" şeklinde konuştu.

"KARARLI İRADE KAÇAĞI ÖNLER"

Vali Şahabettin Harput ise Bursa'nın en önemli meselelerinden birinin kaçak yapılaşma olduğunu belirterek, Bursa'nın hızlı büyüyen, göç alan bir şehir olduğunu hatırlattı. Kentin yüzde 70'lere varan oranlardaki kaçak yapılaşmayla İstanbul ile başabaş gittiğini anlatan Harput, "Bursa'da kararlı bir irade ile kaçak yapılaşma sorununun önüne geçilebilir. İlin yöneticilerinin kararlı tutumu ve tavizsiz duruşu Bursa'da bu konuda yeni bir dönemi başlatacak" diye kaydetti.

Bursa'nın özelliğini zaman içinde kaybettiğine değinen Harput, bir yandan yanlışlar düzeltilirken, diğer yandan yanlışlara fırsat vermeden yeni mekanları da planlayarak oluşturup güzel bir Bursa'nın yeni nesillere aktarılabileceğini dile getirdi. İmara uygun olmayan ruhsatsız bir yapıya erken müdahale edilmesinin önemini vurgulayan Harput, "Üzerimizde kutsal bir sorumluluk var. Bunun bilincinde olarak hareket etmeliyiz. Kaçak yapılaşma tamamıyla kamunun hakkına tecavüzdür. Bu noktada adli anlamda da caydırıcı çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

İlçe belediye başkanları da kaçak yapılarktrik bağlandığına dair şma konusunda kararlı tutumun Bursa'yı sağlıklı bir şekilde geleceğe taşıyacağını belirttiler.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 14:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?