2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Kadınlar bıçakçılığa da el attı

BIÇAKLARIN HANIMEFENDİSİ

Bursa'da, 10 yıldır bıçakçılık mesleğiyle uğraşan Havva Konuş, erkek meslektaşlarına taş çıkartıyor. Kolunu bıçak parlatma makinesine kaptırdıktan sonra 3,5 ay hastanede tedavi gören Konuş, 2 çocuğunun ekmek parasını çıkartıyor. Bıçakçılık mesleğinin sadece erkekler için olmadığını belirten Konuş, "Bıçak yapmadan yaşayamam" dedi.

Erkek mesleği olarak bilinen bıçakçılığa kadınlar da el attı. Duaçınar Mahallesi'nde bıçakçılık mesleğiyle uğraşan Havva Konuş (42), mesleğin bayan temsilcileri arasında yer alıyor. Azmiyle ve kararlılığıyla herkesin dikkatini çeken Konuş'a, bıçakçılıkta eline kimse su dökemiyor. Daha önce farklı meslekler icra eden ve ustası Turgut Aydemir'in desteğiyle bıçakçılık mesleğini yaşatmaya çalışan Konuş, kadınların da 'bıçak ustası' olabileceğini gözler önüne seriyor.

DEMİR DÖVÜYOR, BIÇAK BİLİYOR

Zor bir mesleği yapmaktan memnun olduğunu ifade eden Konuş, sabah işyerini kendisi açıyor. Erkek meslektaşlarıyla birlikte bıçak yapan Konuş, "Ben bu işi seve seve yapıyorum. Çok şey öğrendim. En önemlisi bana yaşamayı öğretti. Demir dövmekten, sap takmaya kadar her aşamasını elimden geldiği kadar yapmaya çalışıyorum. Bıçakçılığı seviyorum. Zor işler benim hoşuma gidiyor. Bıçakçılığa Bursa'da başladım. Bu işi sevdim. Ölene kadar da bu işi yapacağım" dedi.

KOLUNU KAPTIRDI AMA PES ETMEDİ

1,5 yıl önce bıçak üretirken parlatma makinesine kolunu kaptırdığını ve 3,5 ay hastanede tedavi olduğunu belirten Konuş, "Çalışmaya mecburdum. 3 ameliyat geçirdim. Pes etmedim. 'Ben bu işi öğreneceğim' dedim. Kolum hem kırıldı, yandı. 3,5 ay hastanede yattım. Şu anda sağlığım eskisinden daha iyi. Eskiden zor günler geçirdim. Ama şu an kolumun gücü gayet iyi" şeklinde konuştu.

2 çocuk annesi olduğunu söyleyen Konuş, işyerinden çıktıktan sonra evinde de annelik görevini en iyi şekilde yapmaya çalıştığını dile getirdi. Eşinin de çalıştığını belirten Konuş, "Çocuklarımın geleceğinin daha iyi olmasını istiyorum. Eşim ile beraber çocuklarımızı yetiştirmeye çalışıyoruz. Hem para kazanıyorum, hem de Bursa bıçağı üretiyorum. Bursa en iyi şekilde üreteceğim" şeklinde konuştu.

BIÇAKLARIN HANIMEFENDİSİ
BIÇAKLARIN HANIMEFENDİSİ
BIÇAKLARIN HANIMEFENDİSİ
BIÇAKLARIN HANIMEFENDİSİ
BIÇAKLARIN HANIMEFENDİSİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2011 Pazar 10:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?