4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kadınların bir günlük saltanatı

Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Kozluören köyünde 508 yıldır yaşatılan gelenek çerçevesinde, kadınlar bir günlüğüne köyün idaresini ele geçirdi.

Bir gün de olsa iktidarı ele geçirmenin mutluluğunu yaşayan kadınlar, erkekleri köyün dışarısına çıkarttı.

Bayan muhtar, kadın azalarla birlikte önemli kararlar alarak, kahvehaneyi, berberi ve bakkalı kadınlar işletti.
Kozluören köyünde Abdal Mehmet Efendi'nin 508 yıl önce idareyi eşi Gül Hatun'a vermesiyle başlattığı gelenek, bugün yeniden yaşatıldı. Köy Muhtarı İbrahim Uğur, sabah erkenden muhtarlık mührünü eşi Nagihan Uğur'a teslim etti. Muhtarlık yetkisini teslim alan Nagihan Uğur, kadınların söz sahibi olmasının önemine dikkat çekerek, "Özgürlüğümüz bir günlük değil. Bu sadece gelenek ve biz bu geleneği devam ettiriyoruz. Köyümüzdeki tüm erkekleri dışarı çıkarıyor ve yönetimi alıyoruz. Bugün yönetim bizde ve köyümüzü kadın idareciler yönetecek. Dışarıdan misafirlerimiz geliyor ve çok mutlu saatler geçiriyoruz. Biz kadınlar sadece bir gün değil her gün özgürüz. İlk icraatımız ise su problemini çözmek" dedi.

Köyün bayan yöneticilerinin toplantısının ardından, köy meydanındaki çınarın altında şenlik düzenlendi. Köy meydanında toplanan kadınların bazıları oyun oynayıp göbek atarken bazıları da köy kahvesinde kağıt oyunları oynadı. Kadınlar bir yandan doyasıya eğlenirken, diğer yandan işletmeciliklerini aldıkları bakkal, kasap, berber ve kahvehanelerde koyu sohbete dalarak, ülkeyi kurtarma senaryoları üretti. Kadınlar köyde saltanat sürerken, erkekler ise köy dışında Abdal Mehmet için okutulan mevlidi dinleyip, yağlı güreşleri seyretti. Bu arada köy dışındaki şenliklerde herkese yemek ikram edildi. Kozluören köyünde kadınların eğlencesi, akşam namazı bitimine kadar sürecek.
Şenliklere AK Parti Bursa milletvekilleri, Canan Candemir Çelik ile Mehmet Emin Tutan da katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 15:02:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?