4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kahvehaneciler isyanda

BESOB binası önünde toplanarak yasağa tepki gösteren çok sayıda kahvehane esnafı, yanlarında getirdikleri masa ve sandalyelerde oturarak sigara içip okey oynadı.

Tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanunda yapılan değişiklik, kahvehane, kafeterya ve lokanta sahiplerinin tepkisine yol açtı. Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) binası önünde toplanan 100 kadar kahveci esnafı, 19 Temmuz 2009 Pazar gününden itibaren yürürlüğe giren yasak yüzünden işlerinin durma noktasına getirdiğini söyledi. Birlik binası önüne kurdukları masaya oturan esnaf, sigara içerek okey oynadı.

Bursa Kahveciler ve Benzerleri Odası Başkanı Yavuz Özkarayurt, Bursa'da odaya kayıtlı 4 bin kahvecinin kepenk indirme noktasına geldiğine dikkat çekti. Sigara yasağı yüzünden tiryakilerin kahvehane önünde oturup sigara içtiğini belirten Özkarakurt, çevreye de rahatsızlık veren bu duruma tepki göstererek, "Kahvehane kültürünü benimseyen insanlarla yapılan bir ankette, kahvehanelere gelen müşterilerimizin yüzde 95'inin sigara içtiği tespit edildi. Bu insanlar, sigara yasağı uygulanırsa kahvehanelere gelmeyeceklerini beyan etmişlerdir. Geriye kalan yüzde 5'lik müşteriyle ayakta kalmamızın mümkün olmadığı aşikardır. Dumansız Hava Sahası projesine bizler de destek veriyoruz. Ancak henüz alt yapısı oturmayan bu kanun, esnafımız üzerinde vahim neticeler doğuracaktır" ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞLAR DA RAHATSIZ OLUYOR"
Özkarayurt, kanunun yürürlüğe girdiği günden beri kahvehane ve kafeteryaların önünde oturan sigara tiryakilerinin vatandaşları da rahatsız ettiğini dile getirdi. Sokak aralarında bulunan kahvehane sahiplerine mahalle sakinlerinden defalarca şikayet geldiğini söyleyen Özkarayurt, "Kanun çıktığından bu yana eski satışlarının yüzde 10'unu bile yapamıyoruz. Bu kanunu bir daha gözden geçirelim. Bu kanun tekrar düzeltilirse hem kahveci esnafı hem de vatandaş huzura kavuşur" diye konuştu.

"SİGARA ODALARI OLUŞTURALIM"
Pek çok esnafın iş yerini kapatmak zorunda kaldığının altını çizen Özkarayurt, "Kahvehanelere sigara odaları yapalım. Bu bir çare olabilir. Kahvehanelerin kapanmasını önleyebilir. Yüz binlerce insan rahata kavuşur. Evimize 5 gündür ekmek götüremiyoruz" dedi.
Kahvehane işleten Ahmet Çul ise, sigara yasağı sebebiyle işlerinin durma noktasına geldiğini belirterek, hükümetin mevcut kanunu yeniden düzenlemesini istedi. Konuşmaların ardından çok sayıda esnaf ellerindeki pankartlarla slogan attı. Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2009 Cuma 17:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?