6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Kalbindeki delik zarla kapatıldı

KÜÇÜK ÇOCUĞUN KALBİNDEKİ DELİK ZARLA KAPATILDI

Bursa'da küçük bir çocuğun kalbindeki delik, kalbin çevresindeki zarla onarıldı.

4 yaşındaki Cemal Yılmaz'a henüz iki aylıkken "komplet atriyoventriküler kanal defekti" isimli doğumsal kalp hastalığı teşhisi konuldu. Ameliyat için uygun yaş ve kiloya gelmesi beklenen küçük çocuk, geçtiğimiz günlerde Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi ekibi tarafından gerçekleştirilen başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Ameliyatı yapan Acıbadem Bursa Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Tamer Turan, Cemal'in hastalığı ve yapılan müdahale ile ilgili şunları söyledi: "Cemal'in kalbinde üç önemli bozukluk birlikte bulunuyordu; kulakçıklar arası delik, karıncıklar arası delik ve iki kapakçık yerine altı yapraktan oluşan tek kalp kapağı. Kirli ve temiz kan birbirine karışıyor, akciğere aşırı kan gidiyor ve tek kapakçıkta olan yetersizlik kalbi zorluyordu. Cemal'in dört saat süren ameliyatında, kalbin etrafında bulunan

zar kullanılarak karıncıklar ve kulakçıklar arası delik kapatıldı. Ayrıca tek kalp kapakçığı başarılı bir onarımla iki ayrı kapakçık haline getirildi. Yoğun bakım ve klinikte geçirdiği 5 günün ardından taburcu olan Cemal için şimdi hızlı bir büyüme ve yaşıtlarını yakalama dönemi başladı" dedi.

Turan, "Atriyoventriküler kanal defekt, kalbin sağ ve sol tarafını ayıran septumun alt ve üst bölümünün birleştiği yerde bir delik ve ortak bir kapak olmasıdır. Komplet kanal defektinde kan kalbin içinde her dört boşluğa serbestçe geçebilir. Atriyoventriküler kanal defekti nadir görülen doğumsal kalp anomalilerindendir. Tüm doğumsal kalp hastalıkları içerisinde yüzde 2 sıklıkla görülür. Kadın ve erkekte görülme oranı eşittir. Akciğer enfeksiyonları, beslenme bozuklukları ve kalp yetmezliğine sebebiyet

verir. Hastalığın tek tedavi yöntemi cerrahidir. Delik 1 ya da 2 yama ile kapatılır ve ortak kapak ikiye bölünür" diye bilgi verdi.

KÜÇÜK ÇOCUĞUN KALBİNDEKİ DELİK ZARLA KAPATILDI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2010 Perşembe 16:29:00
Güncelleme :16 Eylül 2010 Perşembe 19:50:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?