3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kalibrasyon bedeli ödenmeyecek!

Tüketicileri Koruma Derneği Genel Başkanı Fikri Karagöz, doğalgaz abonelerinin sayaç kalibrasyon bedeli ödemeyeceğini söyledi.

Kargöz, BURSAGAZ Ölçü ve Ayarlar Kanunu çerçevesinde çıkarılan yönetmeliğe göre elektrik, su, hava gazı, doğalgaz sayaçları ile akım ve gerilim transformatörlerinin muayenelerinin 10 yılda bir yapılacağı hükmünün bulunduğunu, 10 yıllık sayaçlar yerine yeni sayaç takılması sırasında yaklaşık 31 TL para alındığını belirtti.

Bu uygulamanın haksız olduğunu ifade eden Karagöz, "Tüketicimiz Zeki Gökmenoğlu BURSAGAZ'ın kendisinden haksız yere aldığı 30.90 TL'nin iadesi için Yıldırım Kaymakamlığı Tüketici Sorunları İlçe Hakem Heyeti'ne başvurmuş, Hakem Heyeti Gökmenoğlu'nun bu başvurusunu yerinde bulup 5,50TL ayar ücreti, 3.80 TL temizlik ücreti düşüldükten sonra kalan 21.60 TL'nin iadesine karar vermiştir. Tüketici Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda, damga teli, kurşun ücretinin zorunlu giderlerden olduğu, sözleşmeden açma kapama parasının alınacağına dair bir hüküm olmadığı, doğalgaz kalibrasyon ayarlarının yapılmasında abonenin bir kusurunun bulunmadığı, kurum tarafından bu işlemin yapılmasında doğalgaz açma kapama parasının alınmasının hak ve nefaset kurallarıyla bağdaşmadığı gerekçesiyle, BURSAGAZ'ın tüketici aleyhine açmış olduğu davayı reddetmiştir. Mücadele tüketicinin zaferiyle sonuçlanmıştır. Bu mahkeme kararı Türkiye'de bir ilktir. Bu karar Türkiye'deki bütün doğalgaz abonelerine örnek teşkil edeceğinden, doğalgaz aboneleri kendilerinden kalibrasyon adı altında alınan ücretlerin geri alınması için ikamet ettikleri ilçelerin hakem heyetlerine başvurabilirler" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 14:38:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?