6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Kanseri, memeyi almadan yendiler

Bursa'dan dört genel cerrahi uzmanı yapılamayanı başardı, literatüre girdi. Geliştirdikleri teknikle, orta büyüklükteki memelerdeki kanser de, meme tamamen alınmadan tedavi edilecek

 Bursa’da dört doktor, yalnız küçük değil, orta büyüklükteki memeleri de almadan kanserli dokuları yok eden bir yöntem geliştirdi. Ekibin geliştirdiği yeni yöntem, Amerikan Estetik Cerrahlar Derneği’nin yayın organı ‘Aesthetic Plastic Surgery Journal’ın 2009 Aralık sayısında yayımlandı.

Meme kanserinin eski tedavi yönteminde kanserli memenin tamamının, daha sonraki dönemlerde gelişen koruyucu cerrahi yöntemlerdeyse göğsün bir bölümünün alındığını belirten plastik cerrahi uzmanı Yalçın Bayram, “Son olarak, kanserli olan küçük bir memenin derisini koruyarak, içini alıp silikonla doldurduktan sonra görüntüyü korumak mümkün oldu” diye konuşuyor.

Orta büyüklükteki memelerde derinin korunarak içinin silikonla doldurulması ve görüntünün korunmasının daha önceki yöntemlerde mümkün olmadığını açıklayan Yalçın Bayram, bunu başarmak için genel cerrahi uzmanları Ceyhun İrgil, Murat Çalıkapan ve Osman Cem Yılmaz ile birlikte üç yıl süren bir ekip çalışması yaptıklarını belirtti.

Hem sağlıklı, hem güzel...
Ekibin çalışması sonucunda ‘Dermal Barrier Flap’ adını verdikleri bir teknik ortaya çıktı. Bayram, bu yeni teknikle orta büyüklükteki memelerde de meme cildini ve meme başını korumanın mümkün olduğunu gösterdiklerini vurguluyor: “Üç saat süren operasyonun ardından, orta büyüklükteki memenin içini boşalttıktan sonra meme cildini ve başını koruyup yeniden silikonla dolduruyoruz. Böylelikle hasta hem kanserli dokulardan kurtulmuş oluyor, hem de eskisinden daha güzel görünümlü göğüslere sahip oluyor.”

‘Dermal Barrier Flap’ tekniğine dünyaca ünlü estetik plastik cerrahi dergisi ‘Aesthetic Plastic Surgery Journal’da geniş yer verildi. Dr Yalçın Bayram, çalışmanın dergide ‘yeni yöntem’ olarak yer aldığını ve bu alanda literatüre girdiğini söyledi. Tekniğin uygulandığı hastaların çok memnun kaldığını anlayan Bayram, bunun sadece meme kanseri olanlara değil, meme kanseri riski taşıyanlara da uygulandığını, bu kişilerin riskten korunurken görüntü olarak da farklılık yaşadığını açıkladı.
 

AA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 23:33:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?