2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Kaplumbağalar hayata dönüyor

Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde zifte bulanan kaplumbağaların temizlenmesine devam ediliyor. Vazelin ve kremlerle yağlanarak ziftleri çözülen kaplumbağalar, 3 gün sonra ilk kez tabiatla tekrar tanıştı. 

Boğaz ve ayaklarını saran ziftlerden kısmen de olsa kurtulan kaplumbağalar, Veteriner Fakültesi bahçesine çıkartıldı. Burada 5 kaplumbağa otların arasında ilerlerken, iki kaplumbağa aylaklarını ve kafasını kabuğundan çıkartmadan bekledi. Kaplumbağaların 1 hafta daha kontrol altında tutulacağını söyleyen Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Aytuğ, "3 gün önce zifte bulanarak gelen kaplumbağaları vazelin ve parafin likit kullanarak temizlemeye çalıştık. Şu an bayağı temizlenmiş durumda. Kaplumbağalar son derece iyi durumdalar. Kabuk altına giren ziftlerin çıkartılması için çalışıyoruz. Kabukları ve ayakları tamamen temizlenen kaplumbağaları bahçeye çıkarttık. Ancak 2 tanesi çok depresif, hala başlarını çıkartmıyorlar. Ancak bu korkuya bağlı savunma mekanizması olabilir" dedi. 

Kaplumbağaların çok hırpalandığı için bu tutumu sergilemiş olabileceklerini söyleyen Aytuğ, "Biraz bekleyeceğiz. Gerekirse serum vereceğiz. Yemeye içmeye başlayıp, bütün hareketlerini izledikten sonra doğaya salacağız. 5 tanesi iyi. İkincisi için kaygılıyım. Uzun bir süre kabuklarından çıkmadılar. Yemeyip içmediler. Ziftin bir kısmını yuttular. Gelecek için kanser olacağını düşünerek doğaya salmamak yanlış olur. Yemek yiyip su içer duruma gelene kadar 1 hafta burada kalacaklar" diye konuştu.
 
Kaplumbağa haberini seyreden vatandaşların kendisini arayarak ilginç tekliflerde bulunduğunu söyleyen Aytuğ, "Bu konuda hassasiyet gösteren bütün vatandaşlara teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Veteriner Fakültesi bahçesinde bir süre otların arasında dolaşan kaplumbağalar ardından tekrar vazelin sürülerek küvete konuldu.
iha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2007 Cumartesi 02:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?