2
Mayıs
2024
Perşembe
BURSA

Karacabey'in kurtuluşunun 85. yılı

Karacabey'in düşman işgalinden kurtuluşunun 85. yıl dönümü törenlerle kutlandı. 

2 Temmuz 1920 yılında Yunan birliğinin işgaline uğrayan ve 2 yıl 2 ay 12 gün zulme uğrayan Karacabey halkı, kurtuluşunun 85.yılında Cumhuriyet alanında düzenlenen törenlerle kutlandı. Saat 14:30 da Atatürk anıtına çelenk konulması başlayan tören istiklal marşının okunmasıyla devam etti. Kaymakam Dursun Balaban, Belediye Başkanı Ergün Koç ve Garnizon Komutanı Binbaşı Kemal Ellialtıoğlu'nun vatandaşların bayramını kutlamasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okunurken, Karacabey'in düşman işgalinden kurtuluşu canlandırıldı. Temsili çatışma sonrası Türk askerleri tarafından kurtarılan esirler Kaymakam Balaban'a Türk bayrağı verdi. 

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ergün Koç, ''2 Temmuz 1920'de Yunan birliklerince işgal edilen güzel ilçemiz, Yunan zulmünü ve katliamını yaşayan acılı bir şehir kimliğine büründü. Kara yazgısı 2 yıl 2 ay 12 gün süren bahtsız Karacabey, 9 Eylül 1922'de Yunan ordusunun İzmir'de denize dökülmesiyle birlikte, asırlar geçse de unutulmayacak felaket dolu 4 gün yaşamıştır. 10 - 11 - 12 ve 13 Eylül 1922 tarihlerinde gördüğü katliam, zulüm, işkence, soygun ve sonrasında tümüyle yakılan bu şehrimiz, diri diri yakılan dedelerimiz ve ninelerimizin acısını asla unutmayacaktır. Öldürülen insanlarımızın kokusu ve yok edilen koskoca Karacabey, bugün 14 Eylül 1922 tarihini sözde Rum soykırımı gibi göstermeye çalışan Yunan'ın suratına her zaman yumruk gibi vuracaktır'' dedi. 

Şiirler ve folklor gösterileriyle devam eden kutlamalar, Bursa Mehter Takımı'nın verdiği konser ve ardından yapılan resmi geçitle son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2007 Cuma 17:33:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?