3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Karagöz Hacivat'a hayran kaldı

Bursa'daki 48. Uluslararası Bursa Festivali'nde konser vermek için kente gelen ünlü Kanadalı sanatçı Loreena McKennitt, Karagöz gölge oyununu hayranlıkla izledi.

Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) işbirliğiyle düzenlenen festivalde bugün sevenleriyle buluşacak olan Loreena McKennitt, sabah saatlerinde geldiği Bursa'da konseri öncesi kentte kültür turu atarak moral depoladı. Düzenlediği basın toplantısının ardından Tophane'ye giden Loreena McKennitt, Bursa Kebapçısı'nda Bursa Kebabı'nın tadına baktı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ö. Erdönmez ve Büyükşehir
Belediyesi Projeler Koordinatörü Aziz Elbas da sanatçıya eşlik etti. Kanadalı müzisyenin canlı performansını izlemek için Bursa'ya gelen ünlü Barbaros Şansal da Bursa Kebapçısı'nda bir araya geldiği sanatçıyla keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Osmanlı'nın geleneksel kültüründen çok etkilendiğini anlatan Loreena McKennitt, Çekirge Caddesi üzerindeki Karagöz Müzesi'ni de gezdi. Müze hakkında bilgi alan sanatçı, Nevzat Çiftçi'nin perdeye taşıdığı gölge oyunu dikkatle izledi. Temsili seyrederken kahkahaya boğulan Kanadalı sanatçı Loreena McKennit, "Bursa mükemmel bir şehir. Karagöz Gölge Oyunu da yıllardır görmek istediğim bir gösteriydi. Uzun zamandır merak ettiğim bu olayı yaşamak beni çok sevindirdi. Karagöz oyununu çok mükemmel buldum. Özellikle oyundaki hicivler ve Türk müzikleriyle klasik müziklerin harmanlanması çok akıllıcaydı" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ahmet Ö. Erdönmez, Loreena McKennitt'e, Nevzat Çiftçi'nin öğrencileriyle birlikte yaptığı Karagöz ve Hacivat tasvirlerinin yer aldığı tabloyu armağan etti. Sanatçı, hediye sebebiyle çok duygulandığını dile getirdi.

Eklektik Kelt müziğiyle dünya çapında 15 milyona yakın albüm satan Kanadalı şarkıcı ve besteci Loreena McKennitt, Osmanlı dönemini anlatan bir filme müzik yapması için teklif aldığını belirterek, gerçekleştiği takdirde gurur duyacağını söyledi.

McKennitt, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfınca (BKSTV) düzenlenen 48. Uluslararası Bursa Festivali kapsamında konser vermek üzere geldiği Bursa'da basın toplantısı düzenledi. Türkiye'de ve Bursa'da çok iyi karşılandığını, insanların oldukça konuksever olduğunu ifade eden McKennitt, bu topraklarda olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti. Ünlü sanatçı, ''Kanadalı bir yönetmen Osmanlı dönemini anlatan bir film projesi için film müziği hazırlamanız için teklif aldınız mı?
sorusu üzerine ''Normal şartlarda böyle bir teklif aldım. Ancak bu proje çok daha başlarda. Gerçekleştiğinde böyle bir projede yer almaktan mutluluk duyarım. Osmanlı Tarihi her zaman çok ilgimi çekmiştir. Daha yakından tarihinizi tanımak isterim'' dedi.
Hayvanları çok sevdiğini belirten Mc Kennit, "Küçüklüğümde hep veteriner olmak istedim. Hayvanları çok seviyorum. Onların vahşi hayatına da ilgi duydum. Müzisyen olarak hizmet veriyorum. Sanatçı olmasaydım, veteriner olmayı çok isterdim" şeklinde konuştu.

McKennitt, bir gazetecinin ''Basında yer alan bazı haberlerde Fethullah Gülen'in sempatizanı olduğunuz yazıldı. Ayrıca Türklerle ilgili olarak da çok derin ve çok temiz ruhlu insanlar diye bahsettiğiz yazıldı. Bu konularda neler söyleyeceksiniz? '' sorusuna ise, "Genellikle değişik grupları, değişik kişilikleri ve değişik fikirleri her zaman dinlemeyi severim. Sonuçta bir yemeğe davet edildim ve bu yemeği gittim. Türkiye hakkında çok güzel fikirlerim ve duygularım olduğunu biliyorsunuz. Sonuç itibariyle bildiğiniz haberlerin o tarafı dediğiniz şekilde doğrudur'' şeklinde cevap verdi.

Sanatçı, ''Yapmak isteyip de yapamadığınız şeyler oldu mu?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:
''Yapmak isteyip de yapamadığım çok şey var. Mesela, tarihi ve özel yerlerde daha çok konserler vermeyi isterim. Kapadokya gibi. Bakın, İstanbul'daki konser için İsrail'den Azerbaycan'a kadar bir çok yerden çok sayıda insan geldi. Yurt içi kadar yurt dışından da çok talep gördü. Bu insanlar, üstelik konsere gelmek için belki bir çok şeyden de fedakarlık ettiler. Ama o insanlarla birlikte olmak çok büyük bir mutluluk. Dünkü konserde de bir çok insan kapıya yığıldı. Kısa bir süre mekandan çıkamadık. On üç sene önce Türkiye'ye geldiğimde çok sayıda insanla fotoğraf çektirdim ve bu insanlar tarafından hediyeler aldım. Bu insanlar dün yine konserdeydi. Bu insanlar dün, 13 yıl öncesini hatırlatan çok şeyler gösterdiler bana. İnsanlarla vakit geçirmek çok güzel."
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 10:52:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?