3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Karagöz müzesi tescillendi

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Karagöz Sanat Evi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Karagöz Müzesi” olarak tescillendi. 

Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği önemli atılımlar ile Bursa’nın kültür sanat yaşamına kattığı Karagöz Sanat Evi, artık Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi olma özelliğini kazandı. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı ve Kent Müzesi Koordinatörü Ahmet Erdönmez, Bursa’daki Karagöz Sanat Evi’nde oluşturulan müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘müze’ olarak tescil edildiğini bildirdi. Bursa’da gölge oyunu sanatına hizmet veren Karagöz Sanat Evi’nin, son yıllarda Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı yenilikler ile yeniden canlandığını ve şehrin sanat yelpazesindeki yerini aldığını ifade eden Erdönmez, “Sanat evinin müzeye dönüştürülmesi ile ilgili 1 yıldır yaptığı çalışmalarımız olumlu sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı gönderdiği yazı ile sanat evini, Karagöz Müzesi olarak tescilledi. Türkiye’nin ilk ve tek Kültür ve Turizm Bakanlığı izinli Karagöz Müzesi de Bursa’da kurulmuş oldu” dedi.
 
Müzenin yalnızca gölge oyununa ait envanterlerin sergilendiği bir mekan olmayacağının altını çizen Erdönmez, “Karagöz Müzesi, sergi alanlarının yanı sıra atölye çalışmaları, kurslar, ihtisas kütüphanesi ve gösteri salonlarıyla yaşayan bir müze olacak. Bursalılar başta olmak üzere Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafındaki gölge oyunu ustalarını, meraklılarını Türkiye’nin tek Karagöz Müzesi’ne bekliyoruz” diye konuştu.
 
Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen hummalı çalışmalar sonucu oluşturulan Karagöz Müzesi’nde başta gölge oyunları sanatının en önemli isimlerden biri olan Prof. Dr. Metin Ant olmak üzere birçok önemli ustanın eserleri yer alıyor. Yaklaşık 150 gölge oyunu figüranına ait kuklaların bulunduğu müzede, Hayali Nevzat Çiftçi’nin ve Gazeteci-Yazar Raif Kaplanoğlu’nun, gölge oyunu sanatı ve Hacivat-Karagöz oyunu ile ilgili bilgilerin bulunduğu dokümanlar da bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2007 Pazartesi 14:31:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?