3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Karbon elyaf cazibesini artırıyor

KARBON ELYAF CAZİBESİNİ ARTIRIYOR

Geleceğin önemli endüstri devrimi arasında gösterilen kompozit ve karbon elyaf Bursalı sanayicilere tanıtıldı. Çelikten daha dayanıklı ve hafif olan karbon elyafın ilerde sanayiin vazgeçilmez malzemesi olması bekleniyor.

AKSA ve Dünya Gazetesi iş birliğiyle 'Endüstri Devrimi ve Türkiye'nin Fırsatları: Kompozit & Karbon Elyaf' başlıklı panelde, kompozit ve karbon elyaf endüstrisinin geleceği tartışıldı. Bursa Sanayi ve Ticaret Odası'ndaki (BTSO) panelde konuşan AKSA Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, 25 yıldır hiçbir ülkenin girmeye cesaret edemediği karbon elyaf üretiminde dünyaya örnek bir başarı hikayesine imza attıklarını söyledi. Karbon elyaf alanında bugüne kadar yaklaşık 85 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirildiğini dile getiren Yılmaz, 2009 Mayıs ayında devreye giren bin 500 ton-yıl kapasiteli karbon elyaf üretim tesisinin yıllık kapasitesini ilk etapta 300 ton artıracaklarını, bin 700 ton/yıl nominal kapasiteli ikinci karbon elyaf üretim hattı için de yatırım kararı aldıklarını açıkladı. Yılmaz, 65 milyon dolar yatırımla hayata geçecek ikinci hattın temmuz 2012 itibariyle ticari üretime başlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Karbon elyaf panelleri ile bir sinerji oluşturmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz. "Bugüne kadar kullandıklarınızın alternatifi olacak çok değerli bir hammaddeyi, artık Türkiye'de siz değerli sanayicilerimiz ve global pazar için üretiyoruz. Karbon elyafın size sunduğu nimetlerden faydalanabilmeniz için yapmanız gereken tek şey, iş birliği yapabileceğiniz uygun partnerleri bulmak ve kaynaklarınızı ortak projelere aktarmak. Gelin, ülkemizin sıradaki endüstri devriminde hak ettiği yeri alabilmesi için el ele verelim. Gelecekte ortak izimiz olsun" diye konuştu.

KARBON ELYAFLAR BİNALARI AYAKTA TUTUYOR

Yılmaz'ın ardından karbon elyafın inşaat sektöründeki yeri hakkında bilgi veren Kocaeli Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Özden de, bina güçlendirmede kullanılan lifli polimerlerin avantajlarına dikkati çekti. Merdiven, duvar, kiriş, kolon ve düğüm noktalarında kullanılan karbon elyafın dünyadaki kullanımlarından örnekler veren Doç Dr. Özden, karbon elyafın yüksek mukavemet, düşük korozyon ve düşük ağırlık ile işlenebilirlikteki rahatlığı sayesinde viyadük ayakları, stadyumlar, tarihi ahşap binalar gibi ve özel yapıların güçlendirilmesinde de tercih edildiğini söyledi.

KARBON ELYAF CAZİBESİNİ ARTIRIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2011 Cumartesi 10:50:01
Güncelleme :22 Ocak 2011 Cumartesi 16:36:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?