3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kendilerini ağaca zincirlediler

KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Ömeraltı köyü sakinleri, bir maden ocağının ormanlarındaki ağaçları kesmesini engellemek için kendilerini ağaçlara zincirledi. Ellerine aldıkları pankartla ağaç katliamına tepki gösteren köylüler ağaçların yanından uzun bir süre ayrılmadı.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, özel bir şirkete ait krom maden ocağı, ayrıştırma tesisi yapmak istediği Ömeraltı köyü sınırlarında olan ormanlık alandaki ağaçları kesmeye başlayınca köylüler ayaklandı. Bundan yaklaşık 3 hafta önce özel bir maden işletmesinin aldığı izin doğrultusunda köy merkezine 1 kilometre olan orman alanına gelen orman işçileri, asırlık çam ağaçlarının kesim işlemine başladı. Köylülerin durumu fark etmesinin ardından köylülerin tepkisi üzerine kesim bir süre ertelendi.

CUMA NAMAZINI ORMANDA KILDILAR

Daha sonra köylülerin cuma namazını köy camisinde kılmasını fırsat bilen orman işçileri, kesim işlemlerini devam ettirdi. İki hafta üst üste cuma namazı saatinde orman işçilerinin köylülerden gizli bir şekilde ağaçları kesmesi köy halkını çileden çıkardı. Bunun üzerini köylüler, geçen cuma günü orman işçilerinin ağaç kesmemesi için cemaat oluşturarak cuma namazını ormanda kıldı. Kesimin sona ermesini isteyen köylüler son olarak da kendilerini asırlık çamlara zincirledi. Köy merkezine 1 kilometre olan orman alanında toplanan yaklaşık 200 kişi, ellerinde üzerlerinde''Ömeraltı köylüleri ağaçlarından vazgeçmeyecek'', "Uzay zaten siyah, bırakın dünya yeşil kalsın'', "Kurt yürüdü izi kaldı, artık kurt da evsiz kaldı'' yazan pankartlarla kendilerin ağaçlara zincirledi.

Ağaçların kesilmesini istemeyen köylüler, ormanda yaşayan ayı, kurt gibi yabani hayvanların ineklerine saldırıp zarar vermesine rağmen buna razı olduklarını, kurulacak tesise razı olmadıklarını söyledi. Köylüler, eylemlerini ''Orman bizimdir bizim kalacak'', ''Ormanına sahip çık'' sloganlarıyla ormanın içinde yürüyerek olaysız bir şekilde tamamladı.

Ağaçların kesilmesine tepki göteren köylülerden bazıları, ormanda çıkan yangınları kendilerinin söndürdüğünü belirterek, gözyaşlarına hakim olamadı.

Öfkesine hakim olamayan bazı köylüler de çuvallar içinde bulunan yakacak olarak kullandıkları kozalakları protesto için yere boşalttı. Köylülere Bursa milletvekili İlhan Demiröz de destek verdi. Köylüler adına bir açıklama yapan Yoldaş Seki, ağaçların kesilmesini istemediklerini belirterek, ''Biz köyümüzü ve ormanları korumakta kararlıyız. Bunun için gereken yasal, hukuksal ve eylem girişimlerimizi her gün daha artan azim ve kararlılıkla sürdüreceğimizi duyururuz'' dedi.

Köy muhtarı Mehmet Kurt da bin civarındaki asırlık ağacın kesilmesini asla istemediklerini ifade ederek, olayın sorumlularının cezalandırılmasını istedi.

KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
KÖYLÜLER CUMA NAMAZINDAYKEN AĞAÇLARI KESTİLER
İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2011 Pazar 17:41:01
Güncelleme :31 Temmuz 2011 Pazar 19:15:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?