4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

'Kene mücadelesi dengeyi bozuyor'

Bursa İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, tabiatın dengesini bozduğu için kenelere karşı bölgesel ilaçlama yapmak yerine riskli bölgelerde sadece büyük baş hayvanların ilaçlanması gerektiğini söyledi.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarına karşı alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Toplantıya Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Öğretim üyeleri Prof. Dr. Reşit Mıstık, Prof. Dr. Safiye Helvacı, Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, Tarım İl Müdürlüğü ve belediye yetkilileri katılarak kene ile mücadelede izlenmesi gereken hususlar ele alındı.

İl Sağlık Müdürü İsmail Hakkı Çelik, tabiatın dengesini bozduğu için kene ile mücadelede bölgesel ilaçlamaya karşı olduklarını söyledi. Bölgesel ilaçlamanın dengeyi bozduğu için tam tersine kene popülasyonunu arttırdığı gibi, kanserojen etkiyi de tetiklediğini ifade eden Çelik, "İlaçlanan bölgede oluşabilecek keneden kat kat daha fazla yararlı böcek bulunuyor. İlaçlamayla birlikte bu böcekler de ölüyor, böylece kene popülasyonunda artış gözleniyor. Bizim düşüncemiz, riskli bölgelerde büyükbaş hayvanların ilaçlanması ve bölge halkının bilinçlendirilmesidir.

Şehir merkezindeki kenelerin Kırım Kongo kanamalı ateşi virüsü taşımadığı ortada. Bursa ve ilçelerinde 4 yılda hastanelere 6 bin 700 kene ısırığı vakası intikal etti. Kesin teşhis konulan 6 kişi oldu ve 2'si hayatını kaybetti. Bursa, virüs taşıyan kene açısından riski düşük olan bir il. Ancak biz risk oranı düşük diye tedbiri elden bırakacak değiliz. Fakat mücadele ederken de ekolojik dengeyi bozamayız. Bilinçli hareket etmeliyiz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 12:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?