3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kenelerle 4 yıllık mücadele

Bursa Tarım İl Müdürlüğü, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının önüne gecebilmek için Türkiye'de bir ilke imza atarak, 4 yıl boyunca sürecek ilaçlı mücadele başlattı.

Yeryüzünden 150 kene türünün bulunduğunu, bunlardan 8 tanesinin Kırım Kongo kanamalı ateşine sebep olduğunu söyleyen Bursa Tarım İl Müdürü Hüseyin Yıldızer, Türkiyede ilk defa, 4 yıl boyunca devam edecek ilaçlama yöntemine start verdiklerini söyledi. Bursa İl Özel İdaresi'nden 154 bin TL'lik ilaç desteği aldıklarını söyleyen Yıldızer, "Ancak mücadeleninin kesin çözüme ulaşması hayvancılık yapan veya evinde hayvan besleyen insanların desteğine ihtiyacımız var. Bu konuda köylülerden bu projeye inanmalarını ve özen göstermelerini istiyoruz" dedi.

Hastalığa sebep olan kenelerin yaz aylarının gelmesiyle birlikte aktif hale geldiğine dikkat çeken Yıldızer, "Bu sebepten dolayı halk arasında tedirginlik havası oluşmaktadır. Bu durum, kenelerle mücadele etme hususunda yeni bilgilerin tüm sağlık birimleri çalışanlarına aktarılmasını zorunlu kılmıştır. Kenelerin faal duruma geçmeden mücadele yöntemlerinin tartışılması, yapılacak faaliyetlerde eş güdümün sağlanması için Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Şube Müdürlüğü'nde tüm ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıya Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu, Ketsel ve Mudanya belediyeleri yetkilileri, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, İl Tarım Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri katıldı" dedi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Aydın'ın yaptığı araştırma sonucunda kenelerin risk haritasını çıkarttıklarını belirten Yıldızer, "Riskli alanlarda büyükbaş hayvanlarda kene mücadelesi yapmak üzere 4 yıllık bir projeye start verdik. Bu proje ile Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığını taşıma riski olan kenelerin başlıca yaşadığı konakçıları arasında yer alan büyükbaş hayvanlarda her yıl Nisan ayı sonundan başlamak üzere 2 şer aylık periyodik dönemler halinde yılda en az 3 defa olmak üzere ilaçlama yapılacak.

Büyükbaş hayvanlarda sırtlarına dökme şeklinde uygulanacak mücadele yöntemi 4 yıl boyunca sürdürülerek kenelerin yaşam alanı ve beslenmesi sınırlanacak. İl Özel İdaresi kaynaklarıyla kene mücadele ilacı alımı yapılmış ve Büyükorhan, Keles, Harmancık ve Orhaneli ilçeleri başta olmak üzere Yenişehir ve İnegöl ilçelerinde çalışmalara başlatılmıştır" diye konuştu.

Büyükbaş hayvanlarda yapılan ilaçlama sayesinde kenenin 6-8 hafta boyunca hayvanlara yaklaşamadığını söyleyen Yıldızer, "Bu sayede kenelerin köylerdeki ahırlara gelmesi ve onlarla uğraşan yetiştiricilerin kenelerden korunması sağlanmış olacaktır. Bu şekilde gerek hayvan hareketleri ve gerekse insanlar vasıtası ile kenenin köyden kente göçünün önü kesilmiş olacaktır. Mücadeleye Osmangazi köyleri, 4 dağ ilçesi, İnegöl, İznik ve Yenişehir ilçelerinde içine alacak şekilde kapsam genişletilerek devam edilecektir. Bunun için vatandaşlarımızın projemize destek vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?