1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kentlilik bilinci anlatıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kentlilik bilinci oluşturmak için başlattığı 'Kent Kültürü ve Kentlilik Bilinci Projesi', öğretmenler, öğrenciler ve hemşehri derneklerinden sonra din görevlilerine de tanıtıldı.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısına, kent bilincine sahip bir toplum için din görevlilerine büyük görevler düştüğünü söyledi. Yeni neslin ve toplumun kentlilik bilinci kazanması için en çok öğretmen ve din görevlilerine görev düştüğünü belirten Yalın, "Okullarımızın birçoğunda kentlilik bilincini anlattık. Öğretmenlerin de desteğiyle istediğimiz hedefe ulaştık. Şimdi de camilerimizde dini vecibelerini yerine getirmek isteyen hemşehrilerimize bu projeyi anlatmanızı istiyoruz. Daha güzel ve yaşanabilir bir Bursa için hep birlikte üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

Bursa'nın tarihi geçmişiyle dünyanın en önemli şehirleri arasında olduğunu söyleyen Yalın, "Bir gazi nasıl savaşlarda yaptığı kahramanlıklar neticesinde aldığı madalyalarına sahip çıkıyorsa, biz de üzerinde yaşadığımız toprağın kıymetini bilmeliyiz. Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış ve üzerinde pek çok medeniyeti barındırmış bir şehre karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Engellenemez göç ve sanayileşme yüzünden Bursa'da tehlike çanları çalar oldu. Bize düşen bu yok oluşa dur demek. Bursalıyım diyen herkesin yaşadığı şehre olan sorumluluklarını yerine getirmesi, onu koruması gerekir" şeklinde konuştu.

Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut ise, yoğun göçün Bursa'nın demografik ve sosyal dengelerini bozduğuna dikkat çekerek, "Kontrolsüz büyüme kültürel bir çeşitlilik meydana getiriyor. Farklı kültürlerin kaynaşarak oluşturacakları ortak bir Bursa kültürüne ihtiyaç var. Bursa'nın güçlü bir kent kültürü geliştirebilmesi, bu çoğulculuğun yönlendirilebilmesine bağlıdır. Kentli olmak, kentin sunduğu imkanlara ve değerlerine katılma anlamına geliyor. 

Bir kent, kentlileriyle bir bütündür. O kentteki yaşam tarzını belirleyen, kent yönetiminden çok kentlilerin kendisidir. Kentlilerin davranışları ve yaşam tarzları, kent yönetiminin işini kolaylaştırır veya zorlaştırır. Yani ya sorunun bir parçasıyız, ya da çözümün. Bursa'yı seviyorsak, çözümün bir parçası olalım" dedi.

'Kentimiz Geleceğimiz' sloganıyla başlattıkları kentlilik bilinci projesinin kalıcı olmasını sağlamak için yeni nesle en iyi şekilde anlatılması gerektiğini ifade eden Bulut, din görevlilerinden ibadetlerini yerine getirmek için camilere gelen Bursalılar'a bu projeyi anlatmalarını istedi. Bulut, bugüne kadar 5 hemşehri derneği çatısı altında 500 kişiye, 56 anaokulu, 53 ilkokul ve 42 lisede yapılan eğitici ve öğretici dersler ile yaklaşık 11 bin öğrenciye 'Kentlilik Bilinci' projesinin anlatıldığını söyledi.
.
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2006 Cuma 14:17:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?