4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kentsel dönüşüm tarihe zarar veriyor

Bursa'nın en önemli ziyaret mekanı olan Emirsultan'da, Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları tarihi yapılara zarar vermeye başladı.

Yığma özellikteki tarihi eserlerin hemen yanında derin hafriyat yapılması yüzünden bu yapılarda hasar meydana gelmeye başladı.
Vakıflar Müzesi yapılması için yeni restore edilen tarihi Emirsultan Hamamı'nın duvarlarında, hemen yanında 12 metrelik kazı sebebiyle çatlaklar oluştu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü çatlaklarla alakalı tespit davası açarken, üniversiteden uzman görüşünü dosyaya koydu. Mahkemeye müracaat eden Vakıflar, tayin edilecek bilirkişinin raporuna göre çıkacak kararı bekliyor.

Uludağ Üniversitesi'nden bir uzmanın raporunda, yığma özellikteki tarihi hamamın 80 santim yakınında 12 metre derinliğe inilmesinin doğu cephesindeki duvarlarda ve zemin mermerlerinde çatlamaya sebep olduğu belirtildi. Üniversite raporunda, çatlakların hassas izleme aletleriyle (ekstensometre) izlenmesi tavsiye edildi. 15 metreye 35 metre büyüklüğündeki yığma hamamın duvarlarındaki çatlağın doğu kısımdaki derin kazıdan kaynaklandığı kaydedildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne durumu bildiren yazısına ise ilginç bir cevap geldi. Belediye yetkilileri, çatlağın yan taraftaki otopark için yapılan 12 metrelik kazıdan değil, caminin restorasyonundan sonra tamamlanan kubbesinin yükünden kaynaklanan oturmadan meydana geldiğini ileri sürdü.Tarihi eserlere zarar veren Emirsultan kentsel dönüşüm projesinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca onaylandığı, ancak uygulama sorumluluğunun Büyükşehir Belediyesi'nde olduğu bildirdi.

Vakıflar yetkilileri, tarihi hamamdaki çatlakların etraftaki kaldırımlarda da görüldüğüne dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen ikaz yazısında, "Tarihi Emirsultan Camii'nin önünde 12 metre derinliğe kadar inecek olan ana yol tarihi camide ciddi hasarlara sebep olursa bu nasıl telafi edilecek? Bu dönüşüm çalışmasında tarihi Emirsultan Camii'nin zarar görmesi riskini nasıl kabul edeceğiz" denildi.

Vatandaşlar ise, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, tarihi yapıların yanında özel şahıslara kesinlikle kazı izni vermemesine rağmen, bu projede hamam ve caminin dibine kadar girilmesine göz yumduğunu, bunu anlamakta zorlandıklarını söylediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2009 Cumartesi 13:49:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?