1
Mayıs
2024
Çarşamba
BURSA

Kerküklü hattatın tercihi Bursa

İsveç'te yaşayan ve vatandaşlık hakkı alan Kerküklü hattat Muhammet Necip, öğrencilerinin ısrarı üzerine Bursa'ya yerleşerek, sanat hayatını Türkiye'de devam ettirecek.
 
Irak ile Kuveyt'te birçok saray ve camide hat eserleri bulunan 58 yaşındaki Muhammet Necip, dünyaca ünlü hattatlar Haşimi Bağdadi ile Hamit Aytaç'tan icazet aldı. Muhammet Necip, sanat hayatını Bursa'da sürdürmeye karar verdi. Birlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından Ekim ayında başlayan hat kurslarında hocalık yapan Muhammet Necip'in, günümüzde pek yazılmayan kufi tarzının 20 değişik şeklini yazması dikkat çekiyor. Bursa'da polis memuru talebesi hattat Zafer Günal'ın teklifi ile Türkiye'ye gelmeye karar veren Muhammet Necip, 'aklamı sitte' denilen 6 tarzda yazıları çok büyük bir titizlik ve muntazamlıkta yazabiliyor.
 
Sülus, nesih, talik divani, celi divani, kufi ve reyhani ile birlikte rika tarzı yazıları da bulunan Muhammet Necip'in eserlerindeki kompozisyon başarısının yanı sıra tezhibini de kendisinin yapması, çalışmalarına ayrı bir değer katıyor. Irak'tan çıktıktan sonra bir süre Kuveyt ve İsveç'te yaşayan, 8 sene İsveç'te kaldığı için bu ülkeden vatandaşlık hakkını da alan Kerküklü hattat Muhammet Necip, hat sanatına gönül verenleri Çekirge'de Birlik Vakfı Bursa Şubesi'nde cumartesi günleri yapılan hat kurslarına bekliyor.
 
Yaptığı son çalışmaları Birlik Vakfı'nda sergileyen hattat Muhammet Necip, tashihe ihtiyaç kalmayan pratikliği ile görenleri hayrete düşürüyor. Kerküklü hattat ile Birlik Vakfı kursiyelerinin eserlerinin 14-21 Ekim tarihlerinde Heykel'deki Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergileneceği öğrenildi.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2006 Pazar 12:23:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?