3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

'Kimse darbe beklemesin'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye'nin bir süredir darbe paranoyasına sokulduğunu belirterek, "Artık Türkiye'de hiç kimse darbe beklemesin. Bu ülke darbelerden çok çekti" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, CHP Bursa İl binasında düzenlediği basın toplantısı gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin darbe söylentilerinden bıktığını ifade eden Öymen, "Türkiye bir süredir darbe paranoyasına sokuldu. Herkes darbeci görülüyor. Sayın başbakan 'darbeci subaylar' diyor. Bir subay hüküm giydi mi? Kendisi deniz feneri olayında 'mahkum edilene kadar herkes masumdur' diyordu. O zaman neye dayanarak darbeci subaylardan bahsediyorsunuz. Sahte belgeler ortadayken henüz gerçeğine ulaşılamamışken, Türkiye'de her gün bir darbe yapılacağı yönünde izlenim oluşturuyorsunuz.

Bu Türkiye'nin içeride ve dışarıda itibarını sarsacak durumdur. Türkiye'de hiç kimse darbe beklemesin. Bunu bizde, Genel Kurmay Başkanı da söylüyor. Bu ülke darbelerden çok çekti. Hayali darbelerin peşinde koşarken, fiili darbelerin sorumlularına büyük itibar gösteriyorsunuz. Anayasa'dan geçici 15. madde mutlaka çıkartılmalıdır. Gerçekleşmiş darbeye karşı tavır alamıyorsunuz ama size ve bir cemaate karşı yapılacağını ileri sürdüğünüz darbeye karşı ortalığı ayağa kaldırıyorsunuz. Türkiye'nin gerçek gündemini ortadan kaldırıyorsunuz. Türkiye her gün darbe iddialarıyla yaşıyor. Bu demokrasilerde olmaz. Suçluları bulur yargılar cezasını verirsiniz" diye konuştu.

Onur Öymen, hükümet tarafından AB'ye uyum kapsamında CMK'da yapılan ve askeri mahkemelerin alanını daraltan düzenlemeyle Türkiye'de demokrasinin temeli olan hukukun büyük bir darbe yediğini aktardı. Hükümet tarafından AB'ye uyum kapsamında CMK'da yapılan düzenlemeleri eleştiren Öymen, Türkiye'nin hukuk açısından zor bir sınavdan geçtiğini belirtti. Ülkenin Türkiye'de ve diğer demokratik ülkelerde örneği görülmeyen durumlarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Onur Öymen, "Bir kaç gün önce gece yarısı
operasyonu ile mecliste yapılan yasa değişikliği bunun tipik bir örneğidir. Bu yasa değişikliği Anayasa'ya açıkça aykırıdır. Askeri yargı ile sicil yargı arasındaki yetki bölüşümü konusunda önemli bir değişiklik getirmekte ve bu değişiklik meclisin hiçbir komisyonundan geçirilmeden doğrudan doğruya meclisin tatile gireceği son günün gecesinde, gece saat bir buçukta bir emrivaki halinde bir önerge ile meclise getirilip geçirilme yoluna gidilmiştir" diye kaydetti.

Demokrasilerde böyle bir olayın olmadığının altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Bir emrivaki yaparak gece yarısı darbesiyle meclisten yasa çıkartacaksınız, yok böyle bir şey. Demokrasilerde böyle şey olmaz. Yangından mal kaçırır gibi olmaz. İşin esası konusunda da söylenecek çok söz vardır. Anayasamız kimlerin askeri yargıda yargılanacağını, hangi durumlarda sivil yargıda yargılanacağı tasfiye etmiş" diye konuştu.

Öymen, "Hukuka siyaset müdahale etmiştir. Bu nedenle Türkiye'de demokrasinin temeli olan hukuk büyük bir darbe yemiştir. Ergenekon davasında bir hakim bir tutukluyu serbest bırakıyor delil yetersizliğinden, Emekli Orgeneral Hurşit Tolun'u tahliye ediyor yeterli delil olmadığı gerekçesiyle. Aynı hakim bir hafta önce mahkemeden çekildi. Bu küçük bir haber gibi yer aldı, bence geçen haftanın en önemli haberi oydu, çekilirken davadan diyor ki; 'Benim üzerimde kurumsal bir baskı var' hangi kurum baskı yapıyor acaba? İkinci soru ise bu hakime baskı yapan kurum hangisiyse acaba başka hakimlere de baskı yapıyor olmasın sakın?" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 18:05:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?