3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

'Kimsenin istifa etmesine gerek yok'

Ak Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, "Bursa'da kaybedilen 4 ilçede teşkilatın istifasını bekliyorum" diye bir açıklama yapmadığını belirterek, "Çok iyi niyetli çalışmamıza rağmen kazanamadık. Bu da çok doğaldır. Teşkilatın istifasını gerektirecek bir durum yok. 4 ilçeyi de alsaydık muhalefetsiz kalırdık" dedi.

İhlas Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan Yalçın, il genel meclisinde 17 ilçeden 16'sında birinci olduklarını hatırlatarak, "İlçe belediyelerinde 17 belediyenin 13'ünü aldık. Farkımız olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de de Bursa teşkilatı dikkat çekti. Teşkilatlarımız seçime iyi konsantre oldu. Belediye başkan adaylarımızla çok samimi bir çalışma içerisine girdiler. Çok sayıda kişiyle buluştuk. Tahminime göre hiçbir siyasi parti bizim kadar çok sayıda kişiyle bire bir görüşmemiştir. 2007 seçimleri baz alındığında, cumhurbaşkanlığı ve 367 tartışmaları dolayısıyla bir köpük bölümü vardır, bunu dikkate aldığınızda şu an alınan oy makul. Normalde bizim 35-40 bandında olmamız lazım. Şu anda vatandaşın mesajı yine yerinde il genel meclisinde. Tabii yerel seçim olduğu için, adayların bire bir halkla ilişkilerinde sorun olan yerlerde, vatandaş bazı mesajlar verdi. Bunları da bizim iyi okumamız gerekiyor" dedi.

"HALKLA ANLAŞACAĞIZ"
Büyük bir projeye başlamadan önce ilgili alanların rehabilitasyonu yönünde halkı ikna etmenin gerektiğini söyleyen Yalçın, "Halkı ikna etmeden hiçbir projeye girmemek gerekiyor. Büyük bir ulaşım stratejisi geliştiriyorsanız, onun paydaşları var, mesala ulaşımla ilgili taksicisi var, halk otobüsçüsü var, onları mutlaka bir sisteme monte etmelisiniz. Onların da yeni duruma adapte olmaları lazım. Eğitim gerekiyorsa eğitim verecekseniz, sermaye ihtiyaçları varsa onları bankalara yönlendireceksiniz. Doğrusu budur, ben bu realist sistemi kente kazandıracağım, tüm Avrupa'da da böyle. Burada yaşan bir hayat var. Yani bunu bir anda yok saymamak lazım. Önümüzdeki dönemde bu tecrübelerden yola çıkılarak projeler yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe'ye çok yatkın yönetim anlayışı. Konuyla ilgili dinlenecek sözü olan herkesi dinlemek istiyor. Bu güzel bir şey. Muhalefet partilerine de danışmak istiyor. Onların da görüşlerini almak istiyor. Biz de öyle olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Bursa'daki bütün partilerin il başkanları ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve önemli konularda bir araya geldiğini hatırlatan Yalçın, "Biz il başkanları olarak da bunu yapmaya çalışıyoruz. Mesela buradaki diğer siyasi parti il başkanlarıyla düzenli olarak bir araya geliyoruz. Bursa'nın siyaset üstü konularını birlikte konuşuyoruz. Seçimle ilgili bir olay yaşanmadı Bursa'da. Seçim günü il başkanları olarak en az 6-7 kez kendi aramızda görüşme yaptık. Problem olan alanlara anında müdahale ettik. Bu çok iyi bir şey. Biz il başkanları düzeyinde tam bir güven ortamında çalışıyoruz. Bu aşağıya da yansıyor" diye konuştu.

"NİLÜFER'DE TEPKİ OYLARI SONUCU SEÇİMİ KAYBETİK"
Nilfüferde seçimi kazanamamanın birçok sebebi olduğunu belirten Yalçın, "Belediyeleri kapatılan Görükle, Çalı, Kayapa, Gölyazı, Akçalar çok ciddi oranda etkiliyor. Yaklaşık 25-30 bin civarında oy el değiştirdi. Bu oylar tabii bir tepki oyu şeklinde yansıtıldı. Bu konuyu aslında izah ettik. Tüm dünyada böyle olduğunu anlattık. Mesela İngiltere'de toplam belediye sayısı 484. Şu an Belçika, Hollanda, Bulgaristan, Almanya, hepsine bakın hepsinde bir azalma var. Neden? Giderek teknolojinin gelişmesiyle iletişim imkanlarının artması, yerel hizmetlerdeki şekil değişikliği nedeniyle aşırı örgütlenmeye gerek kalmıyor. Belediyecilik aslında bir işletmecilik. Mevcut kaynaklar merkezde tutulmaya çalışılıyor. Birim maliyetlerin düşürülmesi amaçlanıyor. Şimdi mevcut beldelerde makina parkı yok. Bir traktörü bile yok adamların. Bir teknik elemanı yok.

Bir birlerinden borç alıyorlar. Doğru düzgün planlama yapacak adamları yok. Bir bakıyorsunuz mantar gibi belde belediyelerinin etrafında sanayi bölgeleri oluşmuş. Maalesef kentlerin de girişlerini bloke etmişler. Mesela 1. sınıf tarım alanlarının üzerine sanayi kurulmuş. Şimdi bu belde belediyelerinin çok büyük bir kısmı, yüzde 60'ı zaten AK Partiliydi. Biz popülist siyaset yapmadığımız için Sayın Başbakan seçime yakın bir tarihte bunlarla ilgili bir karar aldı. Her beldeden fazla olan personel başka ihtiyacı olan kurumlara paylaştırılacak. Bunların kullandığı binalar, makam arabaları, sekreterler, şoförler... Ve hizmette de artış olacak oralarda. Hiç kimse kafasına göre sanayi kuramayacak. Çok geniş bir planlama anlayışı, iyi bir kadro ve bütçeyle hizmet alacaklar. Nilüfer'de bu husus çok iyi anlatılamadığı için bu bölgelerde biraz oy kaybettik" dedi.

"GÖRÜKLE'Yİ SEÇİM ÖNCESİ İLÇE YAPMAK İSTEMEDİK"
Görükle'nin seçim önce ilçe olma beklentisi içinde olduğunu hatırlatan Yalçın, "Biz Görükle'ye yeni bir ilçe kurabilirdik; ama seçim öncesi yanlış anlaşılabilir diye kurulmasını istemedik. Yoksa Osmangazi'nin de küçültülmesi gerekiyor. 800 bine yakın nüfus. Bunun bir kısmını Nilüfer'e aktarmak gerekiyor. Nilüfer'in daha da batısını belki yeni bir ilçe olarak planlamak gerekiyor" diye konuştu.

Nilüferde seçimi kaybetmenin sebepleri arasında diğer partilerin birleşmesini gösteren Yalçın, "Nilüfer'de kaleyi düşürmeyelim gibi bir algılama oluştu. Bu son derecek yanlış. Çağdaş bir ülkede, bu asırda bu terimlerle konuşmamız bence çağdışı bir şey. Kale dediğiniz nedir? Osmangazi, Yıldırım da kale. İnegöl de kale. Yani Türkiye'nin her tarafı kalemiz bizim. Böyle şey olur mu? Bir siyasi partinin oy aldığı yer kale oluyor. Oy almadığı yerler ne oluyor peki? İşgal edilmiş mi oluyor? Böyle bir anlayış olabilir mi? Nilüferde böyle bir mantık gelişti ve seçim sürecinde orada bir kutuplaşma gözlemledik. AK Parti ve karşıtları diye. Orada mesela muhalefet partileri arasında iş birliği yaşandı. Ben bunu yanlış buluyorum" dedi.

Nilüfer'in alt yapısının düzenli olduğunu, ancak meydanları ve çarşılarının bulunmadığına dikkat çeken Yalçın, "Şehir merkezi değil de otel gibi bir yer Nilüfer. Akşamları gidilen, gündüz gelinen. Biz bu özelliklerinden çıksın, Nilüfer'in doğal yapısına uygun orada dev parklar yapalım, dev meydanlar, alışveriş merkezleri, çarşılar yapalım istedik. Görükle'de üzerinde dikkatle çalıştığımız bir gençlik merkezi projemiz vardı. Görükle'nin bir köy havasından çıkıp, gençlerin gidebileceği çok güzel bir gençlik merkezi planlamıştık. Yine göçmen konutlarında bir ticaret merkezi planlamıştık. İnsanların alışveriş yapabilecekleri hiç bir yer yok. Bence uzun süre ihmal edilmiş bir Nilüfer ile karşı karşıyayız. Son 10 yılda orada bir yönetim anlayışı var. Bu anlayışta ciddi bir icraat yok. Oranın 10 yıllık bütçesi harcanmış. Mutlaka bir şeyler yapılmıştır; ama bizim ölçeğimizde bir belediyecilik yok. Biz çok büyük icraatlar bekliyoruz. Nilüfer'de böyle bir siyasi ortamda kampanya devam etti. İşin esası konuşulmadı. Esası yerel yöneticilikti. Bunlar pek sorgulanmadı. Orada belediye meclisi daha önce bizdeydi. Biz orada belediye meclisine gelen konuların yaklaşık yüzde 90'ında hep olumlu oy kullandık. Yani başkanı engelleyici hiçbir şeyimiz olmadı. Birkaç projesini teknik hata ve hukuka uygun olmadığı için kabul etmedik. Buna rağmen çıktığı her televizyon programında meclisi suçladı. 'Meclis beni çalıştırmıyor' dedi. Biz de ona 'Meclis sizi çalıştırmadıysa sizin bütçenizi hiç kullanmamış olmanız lazım' dedik. Bakıyorsunuz bütçesinin hepsi kullanılmış, artı çok ciddi de bir borç var. Bunlar kendisi için çelişkili beyanatlar. Buna rağmen böyle bir sonuç çıktı. Tabii sosyal ilişkileri güçlü bir arkadaşımız. Sayın Mustafa Bozbey CHP'de müstesna bir örnek aslında. Bence sosyal ilişkileriyle seçimi aldı. Kendisini de kutluyoruz. Hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

TEŞKİLATA TAM NOT
"Kaybedilen 4 ilçenin istifasını bekliyorum" diye beyanat vermediğini belirten Yalçın, "Tüm teşkilatlarımız çok başarılı. 17 ilçenin 16'sında il genel meclisinde birinci olduk. Belediye meclisi ve başkanlıklarında da çok ciddi oy aldık; ama tüm iyi niyetli çalışmalarınıza rağmen seçimi alamayabilirsiniz. Bu çok doğaldır. İlla teşkilatların istifasını gerektiren bir husus değildir. Basında böyle bir şey çıktı. Bizim ifademizde böyle bir şey yok. Başta Nilüfer olmak üzere teşkilatlarımız çok büyük bir özveriyle çalıştılar. Hepsine teşekkür ettim. Bu çalışmalarının karşılığı kesinlikle vefasızlık olamaz. Ama her siyasi parti seçim sonuçlarını kendi içerisinde değerlendirir. Biz de bu çerçevede bir değerlendirme yapacağız. Seçim kaybedilen ilçelerde teşkilatlarımıza bir kusur atfedilecek durum var mı diye şu an raporları bekliyoruz. Bir sorun yaşarsak bunu değerlediririz. Bu noktada kasıt önemlidir. Gücü yetmemiş olabilir. Potansiyeli yetmemiş olabilir. Bilmeden hatalı bir davranışa girmiş olabilir. Ama kasten bir şey yoksa sorun yok demektir. Varsa da onları inceleyeceğiz. Mesela Orhangazi'de 36 oyla kaybettik. Çok büyük hizmetler verdiğimiz bir yer Orhangazi. İznik'te yine 200 küsur oyla kaybettik. Oralarda kendi içimizde bir sorun var mı diye araştırıyoruz.Değerlendireceğiz. Ama genel olarak gerçekten teşkilatlarımız çok iyi bir sınav verdi. Şimdi biz o ilçeleri alsaydık hakikaten muhalefetsiz kalırdık. 3-4 siyasi partide siyasetin içinde yer almış oldu. Aslında bu demokrasinin bir güzelliği" diye konuştu.

Yerel seçimlerde Bursa teşkilatları için çok iyi bir sınav verdiğini belirten Yalçın, "Bunun başarıyla geçeceğini ben söylemiştim. Ve bu şekilde de oldu. Güzel bir netice aldık. Türkiye ölçeğinde de gerçekten çok dikkat çeken bir çalışma oldu. Bölgemizin en başarılı şehriyiz. Dolayısıyla teşkilatlarımız şu anda il kongresiyle ilgili de hazırlıklarını yapıyorlar. İlçe kongrelerimiz tamamlanmıştı. Kongre süreci takvimi henüz belli değil. Belli olduğunda gerekli açıklamayı yapacağız. Şu ana kadar teşkilatların birlikte yürüttüğü çalışmalarda Bursa için son derece başarılı. Partimize vermeye çalıştığımız katkıların hepsi değerlendirilecek. Ben hiçbir şeyde kendi iradem dışında karar almam. Mutlaka arkadaşlarla birlikte konuşuruz. Alınacak karara göre birlikte hareket ederiz. İl yönetimi birkaç seçim geçirdi. Çok sayıda arkadaş aday oldu. 2 kez yedekleri davet ettik. O yüzden çok önemli değişim olur il yönetim kurulunda. Bursa'yı temsil etme gibi özellikleri olacak" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 14:52:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?