3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kirazdaki bereket ihracatı arttırdı

Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçı Birlikleri Başkanı Salih Çalı, kirazdaki rekoltenin ihracat süresini uzattığını belirterek, pazardaki talep daralmasının geçen yıl ki ihracat rakamlarına ulaşmayı zorlaştıracağını söyledi.

Türkiye'de hava şartlarının uygun olması dolayısıyla kiraz rekoltesinde büyük artış yaşanırken, Avrupa pazarına ihracat devam ediyor. Kiraz üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Bursa'da da bu yıl verimin iyi olması dolayısıyla kirazdaki ihracat süresi uzadı. Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçı Birlikleri Başkanı Salih Çalı, her yıl Haziran sonunda kiraz ihracatının tamamlanma aşamasına gelindiğini söyleyerek, "Bu yıl hava şartlarının iyi gitmesi ve rekolte yüksekliği ihracatı Temmuz ayına kadar uzattı.

Geçtiğimiz yıllarda ihracat bugünlerde yüzde 90 tamamlanıyordu. Bu yıl ise daha birçok bölgede kiraz olması ihracatı devam ettirecek" dedi.
Küresel kriz dolayısıyla pazarda talep daralması yaşandığını kaydeden Çalı, "Bursa'da bu yıl ihracattaki pay artacak ama kriz dolayısıyla pazardaki daralma geçen yılki rakamlara ulaşmayı güçleştirecek. Başka ülkelerdeki kiraz ihracatının olması da Avrupa pazarındaki rekabeti arttıracak. 40 bin ton olan ihracat hedefine ulaşmak zor olacak" diye konuştu.

DAĞ YÖRESİNİN GÖZÜ KİRAZDA
Dağ yöresinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan kirazı toplamaya hazırlanan üretici, gözünü fiyatlara çevirdi. Çilekten umduğunu bulamayarak hayal kırıklığı yaşayan üretici, kirazın istedikleri fiyattan alıcı bulmasını umut ediyor. Geçen yıl 8 TL'ye kadar alıcı bulan kirazın ihraç edildiğini belirten üreticiler, bu yıl da fiyatların aynı seviyede seyredeceğini düşünüyor. Bu yıl kiraz veriminin iyi olduğunu kaydeden üreticiler, "Çilekten umduğumuzu bulamadık. Yöremizin geçim kaynakları kısıtlı.
Kirazlardaki verimin iyi olması birazda olsa çilekte yaşadığımız üzüntüyü hafifletiyor. İnşallah dolu yada başka bir afetle karşılaşmadan kirazlarımızı satabiliriz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 16:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?