6
Mayıs
2024
Pazertesi
BURSA

Kırbaçlayarak mı çalıştırdım!

FACİANIN YAŞANDIĞI MADENİN SAHİBİ İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 kişiye mezar olan maden ocağının sahibi Nurullah Ercan, işçilerle bir araya geldi. Ercan, işletmenin her noktasını kendisinin denetleyemeyeceğini belirterek işten soğuduğunu söyledi.

Mustafakemal ilçesinde geçen ay Bük-Köy Madencilik'te meydana gelen patlamada toprak altında kalan 19 işçi hayatını kaybetti. Madenin sahibi Nurullan Ercan hakkında birçok iddia ortaya atılırken, Ercan bugün işçileri ile bir araya geldi. Birçok soruya açıklık getiren maden ocağının sahibi, İŞ-KUR'a kısa çalışma ödeneği için yapılan başvurudan haberi olmadığını ifade etti.

Geçici iş görülmez diye müracaat edildiğini kaydeden Ercan, "Bunu yapan taşeron işletmenin sahibi Fahrettin Çolpan. Ben kazadan sonra madene bir defa girdim. Programa göre toplantı yapacağız. Bundan sonra bu ocak çalışacaksa daha uzun vadeli program yapmak zorundayız. Bana soracak olursanız ben çok soğudum. Ben hepinizi sokaktan toplayıp kırbaçla mı çalıştırdım? Allah'a şükür benim bu ocağa ihtiyacım yok ama taş benim mesleğim. Bu madenleri kurmaktan gurur duyuyorum. Bundan sonra hep birlikte nasıl çalışacağımıza karar vereceğiz. Bana birisi güç verecekse bu açıkcası sizsiniz. Siz bu işletmeyi istemiyorsanız ben de istemiyorum. Biz bir harpteyiz, siz cephedesiniz, harbi cephedeki kazanır" dedi.

 

"İMKAN VAR AMA BU İMKANLAR KULLANILMAMIŞ"

İşletmenin her noktasını kendisinin denetlemesinin mümkün olmadığını dile getiren Ercan, "Hava eksiğin varsa onu siz orada tamamlayacaksınız. İçeride hortumun bol. Burada hizmet hepimizin. İmkan var ama bu imkanlar kullanılmamış. Kim kullanmamış? Aşağıdan yukarıya kadar herkes. Ben bu işletmenin maden, makine ihtiyacını koyuyorum, benim vazifem orada bitiyor. İş benim değil sizin. Benim, her işletmemin her noktasını bilmem mümkün değil. Ben maden mühendisiyim. Her konuda tabana inemiyorum. Keşke imkanım olsa insem. 25 sene önce ben senin her dediğinin yanındaydım" diye konuştu.

 

"OLMASI GEREKEN GAZ OLMADIĞI İÇİN İŞÇİLER RAHAT DAVRANMIŞ"

İçeride sigara içildiğini işçilere söyleyen Ercan, "Ana yoldan konvörün başında bile tespit var. Bu işletmede, Allaha şükürler olsun, kömür işletmesinde olması gereken gaz yok. Bunu siz de biliyorsunuz. Gaz olmadığını biliyor, buna inanmış ve rahat davranıyorsunuz. Allah bize bir felaket hazırlamış. Ya 3. dinamit ya da bir sigara bu felakete yol açmış. Benim için iki alternatif var. Gaz olmadığı için burada herkes rahat. Gazın var olduğunu bilse adam o sigarayı içer mi?" diye sordu.

Kendisi hakkında yazılan haberlere tepki gösteren Ercan, "Beş para etmez vicdan yazmışlar. 15 bin TL para gönderiyor, başka hak talep etmeyeceğim diye imza attırılıyormuş. Bunu nasıl yazıyor? Yazıklar olsun. Siz de doğruyu bulmak zorundasınız. Burada Fahrettin Çolpan cezaevinde olduğu için Cemalletin Bey İş-Kur'a müracaat ediyor. Bu iş ile ilgili olarak, 'Benim de bu kadar işçim var, faydalanmak istiyorum' diyor. Bunda benim Nurullah Ercan'ın alakası yok. Ben suç getirecekse iş sahibi olmak istemiyorum. Ya bu işletme onlarla adam gibi gidecek ya da kapanıp gidecek. Ben hiçbir yere başvuru yapmadım. Burası 25 senedir çalışıyor ve 25 senedir böyle bir kaza olmadı. Olmaz diyemem, Allah başımıza daha fazlasını verir. Onun için yüreğim sızlıyor. Burada gaz yok ama o anda çıkıyor. Haiti'de deprem sıkıntısı var mıydı? Ama 1 dakikada oldu ve gitti. 'Dedektör almadı' diyorlar, dedektör var. Dedektör ile mesai başlamadan gazı kontrol edersin, gaz yok ama bir anda olur. Milyonda bir de olsa başımıza geldi. 24 saat kim kimi denetleyecek? Orada kimse bir birini görmüyor. Benim bunu takip etmem mümkün değil. Burada herkes kendinden sorumlu" diye konuştu.

Nurullan Ercan, Devecikonağı köyünde hayatını kaybedenler için 600 kişilik yemek vererek mevlit okuttu.

FACİANIN YAŞANDIĞI MADENİN SAHİBİ İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ
FACİANIN YAŞANDIĞI MADENİN SAHİBİ İŞÇİLERLE GÖRÜŞTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 17:59:03
Güncelleme :21 Ocak 2010 Perşembe 23:45:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?