3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kirli hava çocuk ve yaşlıları vuruyor

KİRLİ HAVA, ÇOCUK VE YAŞLILARI VURUYOR

Bursa'da hava kirliliği yeniden arttı. Yüksek basınçla birlikte kirleticilerin yaydığı duman ve kükürtdioksitin evlere kadar girmesi yaşlı ve çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarını artırdı.

En çarpıcı istatistik ise, Dörtçelik Çocuk Hastanesi kayıtlarından geldi. Geçen hafta sonu çocuk hasta sayısı patladı. İki günde hastaneye 3 bin 600 hasta geldi. Çekirge'deki binaya bin 700, Ertuğrul'daki merkeze bin 900 çocuk hasta gelirken, şikayetlerin yarısından fazlasının üst solunup yoluyla ilgili olduğu öğrenildi. Resmi kayıtlara giren rakamlara göre, 3 bin 600 hastanın 596 tanesine akut bronşit teşhisi konuldu. Bin hastaya farenjit teşhisi konulurken, yine bin 243 hastaya boğazda bademcik iltihaplanması olarak değerlendirilen ve solunumla da alakalı olan yaygın mikroptan kaynaklanan akut tonsilit teşhisi konultu. Mesken'de Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde ve diğer devlet hastaneleri acil servislerindeki bronşit ve akut bronşit şikayetleri ile gelen hastalıklar da yüzde 100 oranında arttı.

Bursa'da doğalgaz bütün sokaklara girmesine rağmen, ilk maliyeti üstlenemeyen alt gelir grubu hanelerde halen katı yakıt kullanılıyor. Bu katı yakıtların kalitesi konusunda ise hiçbir denetleme yapılmıyor. Pınarbaşı civarında sabah saatlerinde çekilen fotoğrafda birçok evin bacalarından tüten gri dumanlarin şehrin üzerine yayıldığı görüldü. Rüzgar olmaması ve bazı zamanlarda artan basınç sebebiyle vatandaşlar zehir soluyor. Havadaki kükürtdioksit ve partikül miktarındaki artış da Sağlık Bakanlığı'na bağlı hava kalitesi ölçüm merkezlerinde kayıt altına alınıyor. Seviyeler bazen riskli rakamlara ulaşıyor. Ancak bu konuda yetkililerin planlı bir denetleme çalışması bulunmuyor. Büyükşehir Belediyesi ile İl Çevre Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki ferdi ve kurumsal kirleticilerle alakalı olarak daha ciddi çalışma yapılması isteniyor.

KİRLİ HAVA, ÇOCUK VE YAŞLILARI VURUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2011 Pazartesi 14:40:03
Güncelleme :17 Ocak 2011 Pazartesi 15:09:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?