3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kış deri hastalıklarını tetikliyor

KIŞ, DERİ HASTALIKLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR

Soğuk ve sert havalarla karşılaşmış deriyi nemlendirerek dayanıklılığını artırmak gerektiğini söyleyen uzmanlar, kış aylarında yetişen meyve ve sebzelerin de bolca tüketilmesini istedi.

Çevresel ve fizyolojik faktörlerin etkisiyle çeşitli değişimler gösteren derinin, yazın olduğu gibi kışın da özel ilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Türker, soğuk ve kuru havanın, düşük nemin, rüzgarın ve hava kirliliğinin de deri sağlığımızı etkilediğini söyledi. Cilt tipine uygun seçilecek ürünlerle deriyi nemlendirmek gerektiğini ifade eden Dr. Tuğba Türker, "Soğuk ve sert havalarla karşılaşmış deriyi nemlendirerek dayanıklılığını artırmak, bariyer fonksiyonunu güçlendirmek gerekiyor. Yağlı cildin de nemlenmeye ihtiyacı bulunuyor. Ancak yanlış seçimlerle deriyi daha da tıkayıp siyah nokta ve sivilce oluşumuna yol açmamak gerekiyor. Çok sıcak su ile yapılan banyodan kaçınılmalı, keseden vazgeçilmeli, duş sayısı azaltılmalı ve banyodan çıkar çıkmaz su tutucu kapasitesi yüksek olan nemlendiriciler kullanılmalı" dedi.

Dermatologlar tarafından uygulanan meyve asitleriyle deriyi soyma işlemi olan "kimyasal peeling"in de deri bakımı için etkili tedavi yöntemlerinden biri olduğunu belirten Dr. Türker, "Güneşin etkisiyle lekelenen, kuruyan, kırışık hale gelen hasarlı deri, kimyasal peelinglerle yenilenip, daha canlı, parlak ve tazelenmiş bir görünüm kazanabiliyor. Derinin en çok hasarlanan üst kısımları yine bu yöntemle atılarak yenilenme süreci hızlandırılmış olunuyor" diye konuştu.

Kış mevsiminde kullanılacak antioksidan vitaminlerin de güneşin zararlı etkilerinin giderilmesi için oldukça yararlı olduğunu belirten Türker, düzenli beslenme, günde iki litre su tüketimi, sigara ve alkol tüketiminin azaltılmasıyla deri sağlığının daha kalıcı ve uzun ömürlü hale getirilebileceğine dikkat çekti. Kış aylarında yetişen meyve ve sebzelerin bolca tüketilmesi gerektiğini de vurgulayan türker, portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi meyvelerin bol C vitamini içeriği sayesinde hem cildin daha genç ve diri kalmasını sağladığını, hem de tüm vücut için doğal bir antioksidan işlevi gördüğünü söyledi.

KIŞ, DERİ HASTALIKLARINI BERABERİNDE GETİRİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2009 Cuma 09:53:01
Güncelleme :11 Aralık 2009 Cuma 15:52:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?