4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kızıklı'nın kestanesi umut oluyor

Bursa'da tarihi 700 yıllık 6 kızık Osmanlı köyünün birleşimi ile kurulan Bursa Kızıklar Derneği olağan kongresini gerçekleştirdi.

Yeni seçilen yönetim, bölgede yerel yönetimlerin yürüttüğü kültür ve kestane ıslahı projelerinin yakından takipçisi olacaklarını söyledi.

Bursa Kızıklar Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ertuğrul Sünel ve yönetim kurulu üyeleri İhlas Haber Ajansı (İHA) Bursa Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret etti.

Başkan Ertuğrul Sünel, tarihi bir değer olan kızık köylerinde asırlardır devam eden Türk an'anelerini yaşatma gayretinde olacaklarını belirterek, "Biz kültürümüzü yaşatmak için geçmişimizde nasıl bir kayıt olduğunu ortaya çıkartmak için akademik çalışma başlattık. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ndeki bir akademik heyet, hem şeriye sicillerine (adli kayıtlar), hem Osmanlı arşivlerindeki belgeleri tarayarak tarihi Bursa'nın Osmanlılar tarafından fethine kadar dayanan Kızık Köyleri ile alakalı ilmi bir çalışma ortaya çıkacak. Bu çalışmayı destekliyoruz. Yerel yöneticilerimiz başta Cumalıkızık olmak üzere daha önceden tarihi köy statüsündeki mahallelerimizdeki sivil mimarlık örneği yapıların restorasyonuna ilişkin çalışmaları hızlandırdılar. Yıldırım Belediyesi ve Bursa Valililiği İl Özel İdaresi'nin bu konudaki çalışmalarına bizde bölge halkı olarak elimizden gelen desteği ve taleplerimizi belirterek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ayrıca Uludağ'ın eteklerinde Bursa'nın sembolu olan kestane bahçelerinin ve tarihi ipek yolu aksının yeniden oluşturulması için bir taraftan çalışmalar sürdürüyoruz. Dayanıklı fidan üretimi, diğer taraftan orman bölge müdürlüğümüz ile bu alanların temizlenerek yeniden yöre halkının kestanelik olarak kullanımına ilişkin protokol görüşmelerini sürdürüyoruz" dedi.

Kızıklar Derneği'nin yeni yönetimi şu isimlerden oluştu; Başkan Ertuğrul Sünel, Başkan Yardımcısı Ahmet Kuş, Genel Sekreter İzzet Güngör, Muhasip Feriden Çakır, üyeler Ali Ermantaş, İsmail Eren, Arif Eker, Turgut Ferik, İlyas Akgün, Mehmet Kesici, Hasan Sevimli.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 16:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?