3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kızılay'da hedef; 50 bin ünite kan

Bursa Kızılay Kan Merkezi'nin 2008 yılında 36 bin ünite kan topladığını belirten Güney Marmara Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Nihat Çakır, bu sene 50 bin ünite kan depolamayı hedeflediklerini söyledi.

Bursa nüfusunun yüzde 55'inin kan ihtiyacını karşılayabildiklerini kaydeden Dr. Nihat Çakır, 18-65 yaş arasındaki sağlıklı insanlardan kan alındığını belirtti. 2007 yılında 33 bin ünite kan topladıklarını söyleyen Çakır, 2008 yılında bu oranı yüzde 10 arttırarak 36 bin ünite kana çıkardıklarını ifade etti.

Günde ortalama 100 ünite kan topladıklarını dile getiren Çakır, gezici kan toplama araçlarının da hiç boş durmadığını vurguladı. 2009 yılında 50 bin ünite kan toplamayı hedeflediklerinin altını çizen Çakır, "2008 yılında istediğimiz kadar kan toplayabildik. Kanın tek kaynağı insandır. Bu yüzden biz vatandaşın ayağına gidiyoruz. Yıl boyunca sivil toplum örgütleri, kamu, kurum ve kuruluşların yanı sıra eğitim kurumları ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Gezici kan toplama araçlarımızla ulaşabildiğimiz insanlara kan vermenin faydalarını anlatıyoruz" dedi.

"BURSA KAN BAĞIŞINDA 3. SIRADA"

Türkiye'de kan bağışı konusunda İstanbul ve İzmir'in ardından Bursa'nın 3. sırada yer aldığını söyleyen Çakır, bir ünite kanın 42 günlük ömrü olduğunu belirtti. Kan israfı olmadığının altını çizen Çakır, "Sivil ekiplerimiz kan toplamak için yoğun çaba sarf ediyor. Avrupa standartlarında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Her gün 2 ekibimiz belirli yerlerde stantlar kuruyor. Bursa'da kan veren vatandaş sayısı çok fazla. Kan bağışı bakımından Türkiye'de Bursa 3. sırada yer almakta. Bu da Bursa'da çok fazla şuurlu insan olduğunu gösteriyor. Biz sadece merkezde kan toplamıyoruz. İlçelerimizde de kan bağışçılarının sayısı fazla. Tüm ilçelere yılda 4 ekip gönderiyoruz. 2008 yılında
Mustafakemalpaşa ilçesinde 2 bin ünite kan topladık. Bu ilçelerdeki en yüksek rakam. Kan merkezi olarak Bursa'nın yüzde 55'inin kan ihtiyacını karşılıyoruz. 2009 yılı hedefimizi gerçekleştirdikten sonra 2011 yılında Bursa'nın kan ihtiyacının tamamını karşılayacağımıza inanıyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2009 Cumartesi 14:57:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?