3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Korupark ve Korumax zıtlaşması

Türkiye'nin en büyük alışveriş merkezlerinden biri olarak gösterilen Korumax ile konut inşaatı süren Korupark hakkında mahkeme, yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol, "Bundan sonraki süreçte yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan ya da etkisiz kılan yöneticiler hakkında hukuki yollara başvurulacaktır" dedi.


Bursa Barosu Başkanlığı ile Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ve Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri, geçen yıl Emek Belediyesi sınırları içinde kalan Korupark hakkında parsele özel uygulama içeren imar düzenlemesi ve inşaat ruhsatlarının iptali için Bursa 2. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Davacılar tarafından, Korupark'a Emek ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce verilen inşaat ruhsatlarının imar yasasına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması talep edilmişti.

9 ay sonra kararını veren 2. İdare Mahkemesi, imar plan değişiklikleri ve inşaat ruhsatları bakımından yürütmeyi durdurma kararı verdi. Fakat yeniden yapılan keşif ve bilirkişi incelemesi doğrultusunda mahkeme bu kez de inşaat ruhsatlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararını kaldırdı. Bu karara da itiraz eden davacılar, yeniden yürütmenin durdurulmasını istedi. 2. İdare Mahkemesi kararını yeniden gözden geçirdi ve yine yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bunun üzerine Bursa Baro Başkanı Aşude Şenol öncülüğünde Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Melih Türa, Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Raşit Tuna, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Lütfi Kırayoğlu ve gazeteci Levent Gencelli biraraya geldi.


Yürütmeyi durdurma kararının belediyelere tebliğ edilmesine rağmen inşaatın sürdüğünü, alışveriş merkezinin ise çalışmaya devam ettiğini savunan Başkan Şenol, "Hukuk ve mahkeme kararına saygının gereği inşaat alanında her türlü çalışmanın durdurulmuş olması gerekir. Durdurma isteği bağlı davranış değil, bir hukuk devletinde yöneticilerin de uyması gereken bir mecburiyettir. Bundan sonraki süreçte yürütmeyi durdurma kararını uygulamayan ya da etkisiz kılan yöneticiler hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. Kararın uygulanabilirliğinin ortadan kaldırılması amacıyla hukuka karşı hile yollarına başvurulması hallerinde de takibimiz devam edecektir" dedi.


Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Lütfi Kırayoğlu ise, "Bir vatandaş bakkal dükkanı açmak istese yönetmeliklere takılıyor. Belediye bunun yasak olduğunu gerekçe göstererek, inşaatı durduruyor. Fakat Korupark dev bir inşaat yapmasına rağmen, kimse buna dur diyemiyor" diye konuştu

İha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2007 Cuma 00:47:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?