3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kötü beslenme başarıyı etkiliyor

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Sağlığı ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayyar, doğru beslenen çocukların sınavda da başarısının arttığını söyledi.

Bursa Tüketiciler Derneği tarafından Eğitim Vadisi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Besin Sağlığı ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayyar, okul kantinlerinde satılan gıda maddeleri ve beslenmenin önemine dikkati çekti.

Bursa'daki merkez okullarda 450 bin çocuğu ilgilendiren 300'e yakın okul kantinin denetlendiğini belirten Tayyar, "6 -11 yaş grubu çocuklar gıda güvenliği açısından riskli gruptur. Ayrıca bu dönem beslenme alışkanlıklarının kazanıldığı dönemdir. Çocukların okuldayken beslenmelerini sağlayacak tek yer okul kantinleridir. Okul kantinleri beslenme alışkanlıkları ve gıda güvenliği açısından çok önemli yerlerdir. Yanlış beslenme, bütün dünyanın tartışdığı ve üzerinde durduğu konulardan birisi. Bu mesele okul idareleri, kantinciler ve okul aile birliklerinin gereken hassasiyeti göstermesiyle aşılacaktır. Kantincilere doğruyu gösterelim ve eğitelim. Okullarda beslenme alışkanlıklarını öğretmemiz gerekiyor. Çocuklar da temel beslenmeyi okul kantinlerinde öğrenmelidir" dedi.

Doğru beslenmenin sağlığı korumanın yanında eğitimde de önemli olduğuna işaret eden Tayyar, "Sınav dönemine giriyoruz. Çocukların sınavdaki başarısı büyük oranda beslenmeyle de alakalı. Eğer siz çocuğu okula kahvaltı yaptırarak gönderirseniz, okul kantininde de doğru gıdalarla beslenirse, inanın sınavdaki başarısı da artacaktır. Bursa'nın sınavlardaki başarısızlığını beslenme alışkanlıklarındaki hatalara da bağlamak yanlış olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Bursa Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ise, Türkiye'deki genç nüfusa işaret ederek, "2000 yılı nüfus sayımı verilerine göre, ülkemizde 30 milyonu aşkın genç ve çocuk var. Bu oran nüfusun yüzde 45'ine tekabül ediyor. Çocuk ve gençlerin böylesine fazla olması pazarlamacılar açısından da önemli bir hedef kitlesi olarak görülmektedir. Bazı pazarlamacı ve satıcılar, bir tüketici ne kadar erken yaşta bir ürüne tutsak edilirse, ileriki yaşlarda buna bağımlı olacağını düşünüyor. Bu sebeple reyon ve raflarda daha çok genç ve küçük yaşta çocuklara hitap edilmektedir. Bursa Tüketiciler Derneği olarak biz alışveriş çağındaki çocuklara sahip çıkarak onları bilinçlendirmek istiyoruz. Tüketici kulüplerini daha faal hale getirip toplumun her kesimiyle iş birliği yapmak istiyoruz. Çocuklarımız için müfredata tüketici dersi konulmasını istiyoruz. Sağlıklı beslenmenin öğretilebileceği en iyi yerin okul kantinleri olduğunu düşünüyoruz. Güvenli gıda kavramı ürün etiketlerini okumak, son kullanma tarihlerini öğrenmek gibi alışkanlıklar okullarda alınacak eğitimle kalıcı olacaktır" diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Gıda Kontrolörü Nuray Karadeniz ise, "İl Hıfzısıhha Kurulu kararları gereğince kantinlerde sağlıklı beslenme ve obezitenin engellemesi için bir proje başlatıldı. Bu proje sonucu sağlık, tarım ve belediye ekipleri Bursa'daki tüm okulların kantinlerini denetlediler. 8-12 Nisan tarihleri arasında Nilüfer'de 62, Osmangazi'de 115 ve Yıldırım'da da 85 adet okul kantini denetlendi. Bu denetimler sonucu kantinlerin çoğunun fiziki şartları ve personel hijyeni yetersiz. Esas bizi rahatsız eden şey ise çocuklara satılmadığını istemediğimiz ürünlerin satışının yapıldığını gördük. Gazlı içeçekler, yağda kızartılmış yiyecekler, renkli boyalı şekerler, satılıyor. Bu tür ürünlerin satılmasını biz istemiyoruz. Katkı maddesi olmayan, doğal gıdaları raflarda göremedik. Bu konuda bir çalışmamız olacak. İhale şartnameleri ve kantin sözleşmelerine, hangi ürünlerin satılacağına dair maddeler konulmasını istiyoruz" diye kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 18:06:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?