3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Köylülerin mermer ocağı isyanı

Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesine bağlı Avdancık köyü sakinleri, köylerine mermer ocağı açılmak istenmesi üzerine ayaklandı.

800 yıllık Avdancık köyünde bir firmanın mermer ocağı açma izni almasına tepki gösteren köylüler, firmanın köye girmesine engel oldu.

Söz konusu firmanın kendilerinin bilgisi ve rızası olmadan Osmangazi Belediyesi'nden işletme ruhsatı almasına tepki gösteren köylüler, jandarmanın müdahalesine rağmen geri adım atmayarak direndi. Firmanın dozerlerini traktörlerle keserek köye girişini engelleyen köylüler, ormanlarının talan edileceğini belirtti. Firmanın Enerji Bakanlığı'ndan çalışma izni ve Osmangazi Belediyesi'nden işletme ruhsatı almasına tepki gösteren köylüler, kendilerine danışılmadan, rızaları alınmadan bakkal ruhsatı verir gibi mermer ocağı tesisine onay verilmesinin hiçbir demokratik hak ile bağdaşmayacağını belirtti.

Söz konusu firmanın geceleri geç vakitlerde gelip çalıştığını ve hiçbir güvenlik tedbiri almadığını belirten köylüler, firmanın önceki günlerde kırdıkları büyük bir kayanın kontrolsüzce yola doğru kaydığını söyledi. Avdancık köylülerinin eylemine destek veren GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, köylünün hiçe sayıldığını belirterek, "Hani köylümüz milletin efendisiydi? Köylünün görüşü alınmadan ruhsat verilmiş" diyerek tepkisini dile getirdi.

Söz konusu mermer ocağı ile ilgili GÜMÇED olarak yaklaşık bir ay önce Bursa İdare Mahkemesi'ne Enerji Bakanlığı ve Osmangazi Belediyesi aleyhinde yürürlüğü durdurma davası açtıklarını belirten Önürmen, söz konusu dava dilekçelerinde 800 yıllık Avdancık köyünün tarihi önemine dikkat çektiklerini belirtti. Önürmen, köyün sınırları içerisinde Bizans surları bulunduğunu, ayrıca Ballıkaya ve Çadırlıin gibi önemli mağaralar olduğunu belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin Maden Kanununun 7. maddesinin 1. fıkrasını iptal ettiğine dava dosyalarında yer verdiklerini belirten GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, buna göre, taş ocağı, kum ocağı, mermer ocağı gibi faaliyetlerin ÇED raporu almadan, köylünün onayı alınmadan yapılamayacağını söyledi. Önürmen, jandarma yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Avdancık köyü mermer ocağının yargıda olduğunu, GÜMÇED olarak Bursa İl Özel İdaresi yetkilileriyle görüşme halinde olduklarını belirterek, firmanın faaliyetinin durdurulması gerektiğini belirtti.
GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen'in devreye girmesiyle jandarma söz konusu firmanın faaliyetini geçici olarak durdurdu. Bu karara sevinen köylüler olay çıkarmadan dağıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2009 Pazartesi 18:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?