4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Köylülerin şantiye isyanı

Bursa'nın Karacabey ilçesinde, bir şantiyenin mahsullere zarar veren uygulamalarını protesto eden köylüler, iş makineleri ve kamyonların önünü keserek yol kapattı.

Sabah saatlerinde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, Şahinköy yakınlarında bulunan asfalt ve taş kırma şantiyesi yetkililerinin işlemlerini susuz yapmasını protesto etti. Mahsullere zarar verildiğini ve köyün toz içinde kaldığını belirten köylülere çevreciler de destek verdi.
Köy muhtarı Hayri Tosun ve Güney Marmara Çevre ve Koruma Derneği ( GÜMÇED ) temsilcisi İbrahim Bursalı’nın da destek verdiği eylem sırasında olay yerine gelen Karayolları ve şantiye yetkilileriyle kısa süreli bir gerginlik yaşanırken, yolu kesen köylüler; 150 dönümü meyve ve 450 dönümü sebze ekili olan tarlalarının şantiyeden ve yoldan gelen tozun etkisiyle zarar gördüğünü söylediler.

Yolun asfalt yapılmaması ve taş kırma işleminin de sulu yapılmaması halinde yolu açmayacaklarını dile getiren köylüler, daha öncede aynı firmanın havyaların otlatıldığı alana zift döktüğünü ve yüzlerce kaplumbağanın telef olduğunu ifade ettiler. İsteklerinin yerine getirilmemesi halinde bu eylemlerini her gün yapacaklarını söyleyen köylülerin eylemi jandarmanın gelmesinin ardından son buldu. İlçe Kaymakamı Dursun Balaban, köylüleri ve firma yetkililerini bir araya getirip soruna çözüm bulmaya çalıştı.

Köylülerin, ürünlerinin zarar gördüğünü söylemesi üzerine Kaymakam Balaban, üreticilerden İlçe tarım Müdürlüğü ekiplerine haber vererek, mahsuldeki zararın bu sebepten dolayı zarar gördüğüne dair tutanak tutturmalarını istedi. Bu şekilde tutanak tutturarak dava açabileceklerini ifade eden Balaban, herkesin gördüğü zarar bedelini bu şekilde alabileceğini söyledi. Kaymakam Dursun Balaban ayrıca, Temmuz ayı içinde yolun asfaltlama işleminin yapılacağını belirterek, bu asfaltlama işlemi olana kadar her gün günde 4 kez yolun sulama işleminin firma tarafından yapılacağını ifade etti.
Kaymakam Dursun Balaban’ın bu ifadeleri üzerine dağılan köylüler, bu sözlerin yerine getirilmemesi halinde eylemlerine devam edeceklerini ifade ettiler.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2009 Perşembe 17:10:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?