4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Kriz, kalbinden vurdu!

Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, Oyak Renault, Tofaş gibi önemli otomotiv firmalarının üretim yaptığı Bursa'da 56 bin 700 kişinin işsiz kaldığını belirterek, "2009 yılı, ekonomik kriz açısından 2008 yılından iyi olacak gibi gözükmüyor" dedi.

2009 senesinin iyi olması için çözüm yollarının siyasiler tarafından ortaya konulması gerektiğini kaydeden Mehmet Kanca, "Finans sektörü ve reel sektör mutlaka desteklenmelidir. Ekonomik krizin faturası, kesinlikle sorumlusu olmamasına rağmen işçilere çıkarılmaktadır. Bursa'da ekim, kasım ve aralık aylarında 24 bin 363 kişi işten çıkarılmıştır. 2008 yılında ise 56 bin 700 kişi işsiz kalmıştır. İşten çıkarılanların şu anda ekonomik desteğe ihtiyacı var. Bu insanların banka borçları, elektrik paraları, kiraları var ve kış mevsimini yaşıyoruz. Bu işçilerin işten çıkarılması bankaları ilgilendirmiyor. Bu borçların faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerekir. Hemen üretime döndürülüp çalışmaları lazım" diye konuştu.

"Yan sanayi desteklenmelidir"

Özellikle yan sanayinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kanca, "Ana fabrikalarla birlikte yan sanayinin tekrar faaliyete geçmesi gerekir. İç piyasayı canlandırmadığımız takdirde yan sanayiden bahsetmek mümkün değildir. İç piyasayı canlandırmak için, eski araçlar hurdaya çıkarılarak peşin fiyat olarak değerlendirilmeli ve insanlar araç almaya özendirilmelidir. ÖTV ve KDV mümkün olduğu kadar asgariye çekilmeli veya gerekiyorsa hiç alınmamalıdır. İç piyasayı canlandırırsak sokaktaki bakkalın ve berberin kasasına kadar girdi olur. Bunlar yapılmazsa 2009'da sıkıntı devam eder. Gerekli girişimler sağlanmalı ve yeni pazarlar bulunmalıdır" şeklinde konuştu.

Otomobil fabrikalarının 12 Ocak'ta yeniden üretime başladığının hatırlatılması üzerine Kanca, "Otomobil sektörünün sürekli üretimde bulunması Bursa ekonomisi açısından olumlu. Yalnız gönül arzu eder ki hiç işçi çıkarılmasın. Kardan fedakarlık yapılarak bu dönem birlikte atlatılmalı. Bizim ekonomiye katkımız, göz nurumuz, alın terimiz ve emeğimizdir. Biz bu 3 unsuru kullanmaya hazırız. Biz bunları yaparken ülkenin ekonomisine katkıda buluyoruz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2009 Salı 16:03:05
Güncelleme :13 Ocak 2009 Salı 16:04:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?