4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Krize rağmen yeni model

Oyak Renault, ekonomik krize rağmen 110 milyon euroluk yatırımla dünyada sadece Bursa'da üretilecek Fluence modelini görücüye çıkardı.

 Renault Nissan ittifakının ilk meyvesi olan C segmentindeki sedan Fluence, yıllık 100 bin adet üretilip 100'den fazla ülkeye ihraç edilecek. 6 yılda 518 bin adet üretimle tarihinde üçüncü rekoru kıran Megane Sedan'ın üretimine son verilirken, yüzde 56'sı yerli olan Fluence'nin lansmanının 15 Eylül'de Frankfurt Oto Show'da yapılacağı ve kasım ayında Türkiye'de satışa sunulacağı bildirildi.

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, bu projenin Renault'nun Türk ekonomisine olan inancının göstergesi olduğunu belirterek, "Renault, Türk ekonomisinin yaşadığı zor dönemde bile ürün gamının en iyi ve en yeni modelini Türkiye'de üretme kararlığıyla güvenini bir kez daha gösterdi" dedi.

Yeni Renault Symbol, 3 ve 5 kapılı Clio Hatchbak ve Clio Grand Tour ile aynı bantta üretilecek beşinci araç olacak Fluence'ın tanıtımı Oyak Renault Bursa Fabrikası'nda Genel Müdür Tarık Tunalıoğlu, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Proje Direktörü Teoman Yücel ve Samir Cherfan'ın katıldığı bir basın toplantısıyla yapıldı.

"TÜRKİYE, RENAULT'NUN BÜYÜME STRATEJİSİNİN KALBİNDE YER ALIYOR"

Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, Türkiye'nin Renault'nun öncelikli hedeflerinden biri olan uluslararası büyüme stratejisinin kalbinde yer aldığını belirterek, "Oyak Renault performans açısından yılda 360 bin araç, yani dakikada bir araç üretme kapasitesine sahip büyük ve son derece rekabetçi bir üretim tesisidir. Bu da onu Renault'nun Batı Avrupa dışındaki en büyük üretim kapasitesine sahip tesislerinden biri yapıyor. Türkiye'de üretilen iki otomobilden biri Bursa Oyak Renault Otomobil Fabrikası'nda üretiliyor. Türkiye'den ihraç edilen iki binek otomobilden biri Renault markası taşıyor. Önemli büyüme potansiyeli sunan çok sayıda pazara yakınlığı ile Bursa, Renault ve Türkiye için bölgesel üretim ve ihracat merkezi konumunda yer alıyor: Oyak-Renault Doğu ve Batı Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri, Orta Asya Türki Cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika olmak üzere 5 kıtada 100'ün üzerinde ülkeye ihracat yapıyor" diye konuştu.

"KRİZE RAĞMEN RENAULT TÜRKİYE'YE GÜVENDİ"

Bu proje ile 110 milyon euroluk bir yatırım yaptıklarını anlatan Tunalıoğlu, "Renault, Türkiye'ye her zaman inandı, güvendi. Renault, sektörün ve Türk ekonomisinin yaşadığı zor dönemde bile ürün gamının en iyi ve yeni modelini Türkiye'de üretme kararıyla bu güvenini bir kez daha kanıtladı.

Yeni projenin hedeflerine ulaşma yolunda Oyak Renault çalışanlarına ve yönetimine güvenim tam. Onlar geçmişte, Renault'nun "kalite, maliyet ve süre" standartlarına en uygun şekilde üretim yapma başarılarını kanıtladılar. Hep birlikte, gelecekte de yeni projeler almak için gereken tüm çabayı göstereceğiz. Bu proje Renault'nun Oyak iş birliğiyle Türkiye'ye olan inancının ve Türk ekonomisine olan katkısının hız kesmeden devamındaki kararlılığını gösteren önemli bir adım" ifadelerini kullandı.

"KRİZE RAĞMEN 3 VARDİYADAN GERİYE DÜŞMEDİK"

Genel Müdür Tarık Tunalıoğlu, krize rağmen 3 vardiyadan taviz vermediklerini ancak üretim kapasitesini saatte 60 adetten 50'ye düşürdüklerini hatırlatarak, "Bu yatırım kriz zamanında yapıldı. Ancak meyvelerini önümüzdeki aylarda, yıllarda toplayacağımıza inanıyoruz. Önemli olan kriz sonrasına hazır olmak. 2008'de üretim rakamımız 360 bin kapasiteye rağmen 286 binde kaldı. Önümüzdeki yıl da 360 bin rakamını yakalayacağımızı düşünmüyoruz. Ama 2010 yılında 3.vardiyayı kaybetmeyeceğimizi de biliyoruz. Krize rağmen ciddi manada vardiya azaltıp işçi çıkarmadık" açıklamasını yaptı.

"HERKESTEN ÖNCE TÜRKİYE'DE TANITILDI"

Oyak Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, lansmanı 15 Eylül'de Frankfurt Oto Show'da yapılacak Fluence'nin kasım ayında Türkiye'de satışa sunulacağını kaydederek, "Yeni teknoloji ve yeni tasarım Fluence, tüm dünya için Türkiye'de üretiliyor. Herkesten önce Türkiye'de tanıtılıyor. Dinamik, akıcı, sıra dışı tasarımıyla kullanıcısına prestij kazandıracak. Otomotiv sektöründeki dengeleri değiştirip kısa sürede Türkiye'nin en çok tercih edilen otomobili olacak. Renault, Türkiye'ye son derece güven duyuyor. 94'te krize rağmen Megane üretimi Türkiye'de kararlaştırıldı. 2001 krizinin hemen ardından 2003'te Sedan 2 üretime başlandı. Türkiye'de 6 yılda 143 bin satıldı. 518 bin adet üretildi. Oyak Renault'un üçüncü rekorunu kırdı. Başarımız ortada. Piyasada iniş çıkışlara göre değil, doğru zamanda dünyaya otomobil üretiyoruz. Renault da yatırımlarını buna göre yapıyor. Fluence'ın fiyatı da gerçekten rekabetçi olacak" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 56'SI YERLİ"

Oyak Renault Fabrika Proje Direktörü Teoman Yücel, zorlu yol şartlarına göre tasarlanmış, kendi sınıfının en çekici ürünü olmayı hedefleyen,sportif, sağlam ve konforlu Fluence'ın 28 aylık süreçten geçtiğini kaydederek, "Bu projeyi gerçekleştirmek için Bursa Oyak Renault Fabrikası'nın seçilmesinde, Türk mühendis ve işçisinin yüksek eğitim seviyesi, tecrübesi, maliyetlerin rekabetçi oluşu, yüksek üretim kapasitesi, çevre ve kalite standartlarına uygun oluşu en etken unsurlardı. Bursa'da üretim kararı alındıktan sonra imalatçı seçimleri tamamlandı ve hızla kalıpların üretimine başlandı. 110 milyon euro tutan yatırımların yaklaşık 54 milyon eurosu imalatçılarımızdaki üretim kalıplarına, 37 milyon eurosu 48 yerli imalatçıya, 35 milyon eurosu ise proses kalıplarına harcandı. Dünya genelindeki yatırım miktarı ise 250 milyon euro. Fluence model araçların yerlilik oranı ise yüzde 56 olarak belirlendi. Geriye kalan parçaların yüzde 82'isini ise ucuz ülkelerden tedarik edeceğiz, yüzde 18'i ise pahalı
ülkelerden temin edilecek. Çin, Japonya, Kore ve Tayvan'dan parça tedarikleri başladı. Doğu Avrupa'dan Romanya, Polonya ve Bulgaristan'dan da daha rekabetçi olacak parça temini yapılacak. Biz Türkiye'deki imalatçıları da var gücümüzle destekliyoruz" dedi.

"TÜRK MÜHENDİS VE İŞÇİLER 45 BİN SAAT EĞİTİM GÖRDÜ"

Teoman Yücel, Türk mühendisler ve operatörlerinin Fluence ile ilgili 45 bin saat eğitim gördüğünü, bu rakamın 2008 yılında Oyak Renault personelini aldığı eğitim miktarının yüzde 10'unu teşkil ettiğini ifade ederek, "Test çalışmaları için üretilen araçlar yaşlandırma denemelerinde toplam 340 bin kilometre yol katetti. Bunun 60 bin kilometresi Türkiye'de gerçekleştirildi. Bu proje ile Oyak Renault üretim tesislerinde esnek kaporta üretim hattını kurarak bir ilke daha imza attık. Bu tesis Oyak Renault'nun rakipleri karşısında esnek üretim gücünü daha da artıracak bir yatırım olarak tarihe geçti" ifadelerini kaydetti.
 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2009 Pazartesi 16:24:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?