4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Krizi tanıtımla yeneceğiz!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2008 yılında 25 milyon turist hedefini aştıklarını belirterek, "Global krizin turizmi etkilememesi için tanıtıma ağırlık vereceğiz" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Uludağ'a gelen Bakan Günay, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, geçen yıl 25 milyon turisti ağırladıklarını ifade ederek, "İlk defa 2008'de 25 milyon rakamının üstündeyiz. Kasım ayı sonunda 25 milyon 250 bin rakamını gördük. Şu an 26 milyon civarındayız. Bu Türkiye için bir rekordur. Geçen yıl 25 milyon kritik eşiğini aşar, geçer inşallah diyorduk. Aştık. İstanbul 7 milyonu aşkın turist ağırladı. Marmara toplamını katarsanız 10 milyon görünüyor. Akdeniz, Antalya ekseni yine 9-10 milyon civarında gözüküyor" diye konuştu.

Turistlerin para harcama miktarının da önceki yıla nazaran arttığını anlatan Günay, "Bu yıl kişi başına harcama dünya ortalamasının altında olmasına rağmen, kişi başına harcama geçen yıla göre arttı. Bu sene biraz daha yüksek. Aslı gayemiz bu, her şey dahil denen, Türkiye'yi ucuza pazarlayan sistemlerin yanı sıra ve bunlardan daha öncelikli olarak, daha fazla kişi başına harcamayı artıracak turizm çeşitliliği sağlamaya çalışıyoruz. Kış turizmi bunların arasında. Belli bir ekonomik seviyenin üzerinde geliri olan insanların yararlandığı bir alan. Kış turizmi, termal turizm, kongre turizmi gibi alanlara yaymaya çalışıyoruz. Bu yıl gelir itibariyle 20 milyar doları aştık. 25-26 milyar sayısını gördük. Bu Türkiye için iyi bir sayıydı" şeklinde konuştu.

"JAPONYA VE ÇİN'DE TANITIM YAPILACAK"
Dünyadaki ekonomik krizin turizme de yansıyacağına işaret eden Bakan Günay şunları söyledi:

"Önümüzdeki dünya çapında yaşanan bir ekonomik kriz ortamı var. Ve bunun Türkiye'ye kaçınılmaz yansımaları olabilir. Ve olacaktır. Çünkü bizim ciddi biçimde iş birliği yaptığımız ülkeler, Rusya, Ukrayna gibi ülkeler ciddi bir kriz yaşıyor. Ukrayna'da yüzde 50 civarında, Rusya'da yüzde 25 civarında devalüasyonlar var. Ve hayatın başka alanlarını ilgilendirirken turizmi ilgilendirmemesi mümkün değil. Elbette bu açıdan bazı sıkıntıları olabilir, olacaktır. Ama biz ayrıca AB'nin bir yakın destinasyonu olmak, yüksek kalite olmakla birlikte, tek fiyat uygulamayan, ortalama fiyat uygulayan bir ülke özelliğine sahibiz. Ayrıca ciddi bir tanıtım kampanyası yapıyoruz. Şu an itibariye biz dünya çapında reklam çalışmalarımızı tamamladık. 10 Ocak'tan itibaren 80'e aşkın ülkede bir tanıtım yapacağız. Tanıtımda bu yıl krizden etkilenecek olan ülkelere ağırlık vereceğiz. Yani o ülkelerin pazarlarında daha çok etkili olmaya çalışacağız. Global krizin biraz etki alanı dışında kalan ülkelerde de Japonya, Çin gibi ülkelerde de yine ayrıca tanıtımlarımızı yaygın tutmaya çalışacağız. Bazen basında çıktığı gibi bizim tanıtım bütçemizde ciddi bir düşüş yok. Tabii dövize vurduğumuz zaman, her alanda euro arttığı için bir düşüş gözüküyor. Buna ilave yapmaya çalışıyoruz. Yani biz geçen yılki tanıtım seviyemizi bu yıl da mutlaka tutturacağız. Yine krizin etkisini gidermek açısından eski yıllardan beri talep edilen, kış turizmi için yazın, yaz turizmi için de kışın istihdam kolaylığı getirmek talebi vardı. Bakanlar kurulunda geçen hafta bu konuyu paylaştık. Sayın Başbakan gerekli bakanlıklara ilgili talimatı verdi. Ön çalışma içindeyiz. Uygulamaya sokabileceğiz. Bu yılın da dünya ortalaması üzerinde geçeceğini umut ediyorum. Dünya ortalamasının 5 katı kadar yukardayız. Önemli bir sonuç. Dünya yüzde 2'lerde iken, biz yüzde 10'ların üzerinde bir seyir takip ediyoruz. Bu seneki amacımız dünya ortalamasının üzerinde olacak."

Bakan Günay, Hülya Koçyiğit'in kızı Gülşah Alkoç'un otelini de ziyaret ederek, Alkoç ile sohbet etti. Zirvede cağ kebabı yiyen Bakan Günay, tüm otelleri gezip, işletmecilerin sorunlarını dinledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 21:32:53
Güncelleme :2 Ocak 2009 Cuma 21:34:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?