4
Mayıs
2024
Cumartesi
BURSA

Küçük Furkan hayata döndü

Bursa'da karaciğer yetmezliği sebebiyle ölümle pençeleşen ancak amcasının doğum gününde verdiği en güzel hediyeyle yeniden yaşama dönen 2 yaşındaki Furkan'a, doktorlar tarafından hastanede sürpriz doğum günü partisi düzenlendi.

Bursa'nın Orhangazi ilçesinde, Yakup ve Safiye Kaya çiftinin tek çocukları olan Furkan, bir süre önce soğuk algınlığı şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Ancak yapılan kontrolde minik Furkan'a karaciğer rahatsızlığı teşhisi konuldu. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen Furkan, Çocuk Gastroenterolojisi Ana Bilim Dalı tarafından tedavi altına alındı. Yapılan araştırma sonucunda küçük çocuğa 'tirozinemi' teşhisi konularak acil organ nakli yapılmasına karar verildi.

Uzun süre nakledilecek karaciğerin bulunmaması ve minik Furkan'ın her geçen gün ailesinin gözlerinin önünde erimesi üzerine, amca Mehmet Kaya yeğenine doğum gününde karaciğerini verdi. 12 saat süren operasyonla amcasından alınan karaciğer küçük Furkan'a nakledildi.

1.5 aydır Uludağ Üniversitesi Çocuk Gastroenterolojisi'nde kontrol altından tutulan 2 yaşındaki Furkan ve yine aynı şekilde karaciğer nakli yapılan 4 yaşındaki Selim Kulaber için doktorlar tarafından sürpriz doğum günü partisi düzenlendi.
Küçük Furkan'ın ameliyata hazırlanması ve sonrasındaki süreçte takipçisi olan Çocuk Gastroenterolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Tanju Özkan ve ekibi ile başarılı bir organ nakli yapan Doç Dr. Remzi Emiroğlu'nun ekibi tarafından küçük çocukların doğum günü kutlandı. Küçük Furkan'ın şaşkın bakışlarla sadece izlemekle yetindiği doğum gününde, 9 ay önce başarılı bir organ nakli gerçekleştirilen Selim Kulaber tarafından doğum günü pastası üflenerek söndürüldü. Doktorlar tarafından küçük çocuklara değişik hediyeler verildi.

BAŞINDA 24 SAAT UZMAN DOKTOR BEKLETİLDİ
Tombul yanakları ile etrafını şaşkın bakışlarla seyreden küçük Furkan'ın ameliyatı sonrası doktorları da seferber oldu. Prof. Dr. Tanju Özkan ilk defa bir uzman doktorun sürekli Furkan'ın başında beklediğini, bunun da tıpta normal olmadığını söyledi.

Normalde hastaların başında asistanların beklediğine dikkat çeken Özkan, "Furkan'ın sağlığı için herkes seferber olmuş durumda. Transplant bir ekip işidir. Ekibin yeterli desteği ile başarıya ulaşabilir. Bu kapsamda çok büyük titizlikle karaciğer nakline hazırladık. Önlemleri aldık ve ameliyata aldık. İleri derecede sirozlu bir hastaydı. Ameliyat komplikasyonsuz olarak gerçekleştirildi. Sıvı elektronik tedavisi ve enfeksiyon kontrolü yapıldı. Bütün sorunları aşmış durumdayız. Bir hafta içinde taburcu etmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Yaklaşık 1.5 aydır Uludağ Üniversitesi'nde tedavi altında tutulan küçük Furkan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Doç. Dr. Remzi Emiroğlu, "Furkan'ın ameliyatı çok başarılı geçti. Her şey iyi durumda. Şu an enfeksiyonu var. Ama o da kontrol altında. İnşallah bir hafta içinde taburcu edeceğiz" dedi.
Aralık 2006 dan itibaren canlıdan canlıya organ nakli yapmaya başladıklarını belirten Doç. Dr. Remzi Emiroğlu, "Furkan ve Selim ilk çocuklarımız. Bunlarla birlikte 22 tane nakil yaptık. 22 hastamızın durumları çok iyi ama organ bağışı konusunda sıkıntılarımız var. Organ ve kadavra bulamıyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmasını istiyoruz" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 11:44:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?