3
Mayıs
2024
Cuma
BURSA

Kuduza karşı aşı seferberliği

Avrupa Birliği destekli, kuduza karşı aşı kampanyası Türkiye’de ilk defa Bursa'da başlandı. Tarım İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Kuduz hastalığının kontrolü” projesi kapsamında köpek aşılama kampanyası başladı.

Türkiye’de ilk olarak Bursa’da yürütülecek olan kampanyayla ilgili Bursa Tarım İl Müdürlüğünde düzenlenen basın toplantısına, Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, projenin teknik yardım ekip lideri Dr. Winfried Müler ve projede görev alanlar katıldı.

Tarım İl Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, "Kuduz vakalarında herhangi bir artış söz konusu değil. Niyetimiz kuduzu tamamen kaldırmak. Bursa’da artık kuduz vakası adını duymak istemiyoruz. Gelişmiş ülkelere yakışır bir şekilde Türkiye’de de artık kuduz vakalarını tamamen kaldırmak istiyoruz ve buna Bursa’dan başlıyoruz. Bu bağlamda AB destekli kuduza karşı aşı kampanyası düzenliyoruz.” dedi.

Amaçlarının gerek AB’den gerek Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’ndan bu kadar destek almışken, işi liyakatiyle yapmak olduğunu söyleyen Koçkaya, “Köpeklerin en az yüzde 70’ ini aşılayarak 3-4 yıl sonra artık Bursa’da kuduzu tamamen bitirmek istiyoruz. Hedef grup; sahipli köpeklerdir. Aşılama kampanyası, ayrı ayrı çalışma yapan tüm paydaşların güçlerini birleştirmesi ve belirlenen kısa bir zaman zarfında çok sayıda hayvanın aşılanmasını hedeflemektedir" diye konuştu.

Daha sonra projenin teknik yardım ekip lideri Dr. Winfried Müller bir açıklama yaparak, hayvan nüfusun yüzde 70’e yakınının aşılanması durumunda, gelecekte bu hastalığın ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu söyledi. Yapılması gerekenin sadece insanların köpeklerini aşılama alanlarına getirmeleri için ikna etmek olduğunu dile getiren Müller, “İnsanlara kuduz hastalığının önemini anlatmak gerekiyor. Son bir senedir bu kampanya için hazırlanıyoruz. Yapacağımız bu aşı kampanyası tüm Türkiye için bir model oluşturacak. Umuyoruz ki Bursa’da yasayan insanlarda kopeklerini aşılatmak için kurduğumuz noktalara hayvanlarını getireceklerdir. Köpeği olmayan ama olanları tanıyanların köpek sahiplerini uyarmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kampanyanın 28 Şubat’a kadar süreceği bildirilirken, vatandaşların köylerde ve şehir merkezinde kurulan noktaların yerlerini muhtarlar ile Tarım İl Müdürlüğü’nden öğrenilebileceği açıklandı.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 17:28:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?